Agentia de management a datoriei guvernamentale din Ungaria (AKK) a refuzat toate ofertele bancilor la licitatia pentru obligatiuni de stat pe termen scurt, aceasta fiind cea de-a doua licitatie anulata in mai putin de o saptamana, potrivit Budapest Business Journal. Reprezentantii AKK au aratat ca licitatia a fost anulata din cauza cresterii substantiale a randamentelor in ultimele zile.

Oficialii de la Budapesta sperau ca prin aceasta licitatie sa extinda maturitatea unor obligatiuni scadente in 2013, cu o valoare totala de 13 miliarde de forinti, pana in 2020.

In data de 29 decembrie, Agentia de administrare a datoriei a fost nevoita sa anuleze o licitatie de titluri cu scadenta la 3 ani din cauza lipsei de interes. La aceeasi data, Ungaria a vandut titluri cu scadenta la 5 si 10 ani, insa randamentele au cunoscut o crestere puternica. Datele prezentate aratau ca randamentele obligatiunilor pe 5 si 10 ani au urcat la 9,63%, respectiv 9,7%, cu 89, respectiv 92 puncte de baza mai mari decat la licitatiile similare anterioare.

In aceasta dimineata, obligatiunile ungare pe cinci ani se tranzactionau pe piata secundara la un randament de 10,7%.

In decembrie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul Ungariei la "BB plus", in categoria junk.