Directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, crede ca moneda euro va supravietui in 2012, in ciuda crizei datoriilor din zona euro, potrivit Reuters.

"Va fi 2012 sfarsitul zonei euro? Eu nu cred asa ceva. Este o moneda tanara, este de asemenea si o moneda solida", a declarat Lagarde in cadrul unei vizite in Africa de Sud.

Ea a mai aratat ca in aceasta regiune exista presiuni si probleme legate de datoriile suverane si de stabilitatea sistemului bancar, care sunt abordate de statele europene. "Dar moneda in sine nu este una care ar putea disparea in 2012", a precizat sefa FMI.

Liderii europeni vor organiza in aceasta luna un nou summit pentru a incerca sa rezolve criza care ameninta moneda unica.

Euro s-a depreciat joi, coborand sub pragul de 1,28 dolari pentru prima data in ultimele 16 luni, din cauza reaparitiei temerilor privind criza din zona euro si a soliditatii sistemului bancar european. La ora 14:07 GMT, euro a coborat la 1,2797 dolari, cel mai scazut nivel din 13 septembrie 2010.

Moneda europeana a pierdut teren si in fata yenului japonez, la ora 13:15 GMT moneda europeana fiind cotata la 98,48 yeni, nivel inregistrat ultima data in decembrie 2000.