Premierul britanic David Cameron a declarat, duminica, pentru prima data, ca se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare, cunoscuta drept taxa Tobin, pe teritoriul Uniunii Europene, relateaza Reuters. Cameron a adaugat ca va vota in favoarea taxei doar daca aceasta va fi aplicata global.

"Ideea unei noi taxe europene, in conditiile in care aceasta taxa nu va fi aplicata in alte tari, nu cred ca este una buna asa ca o voi bloca. Daca restul lumii nu se pune de acord, in acelasi timp, ca vom avea, cu totii, un fel de taxa, atunci nici noi nu vom merge mai departe cu ea", a afirmat premierul britanic intr-un interviu acordat BBC.

Liderii de la Paris si Berlin militeaaza in favoarea unei taxe pe tranzactiile financiare pe teritoriul UE, insa Marea Britanie s-a opus, de teama ca va afecta negativ City-ul londonez, cartierul financiar aflat in inima economiei britanice.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a jurat, vineri, ca va sustine taxa chiar si fara sprijinul partenerilor europeni ai Frantei, in fata opozitiei britanice.

Cameron a raspuns afirmand ca, "daca francezii vor sa introduca taxa pe tranzactii pe tranzactiile financiare in tara lor, atunci ar trebui sa fie liberi sa o faca".

Premierul Marii Britanii a mai sugerat ca liderii europeni ar trebui sa copieze taxele britanice impuse bancilor si taxele pe tranzactiilor financiare.

Amenintarile lui Cameron de a bloca taxa Tobin, conceputa in 1972 de economistul american James Tobin pentru a reduce speculatiile de pe piata valutara, mareste riscul ca Marea Britanie sa fie izolata de cele 26 de tarie ale Uniunii, mai ales in contextul in care Regatul a fost si singura tara a UE care s-a opus acordului de guvernanta fiscala votat la summitul de la Bruxelles din 9 decembrie 2011.

Comisia Europeana a adoptat, in septembrie 2011, planurile impunerii unei taxe pe tranzactiile financiare. Pentru a putea fi aplicata pe teritoriul Uniunii, taxa trebuie votata de toate cele 27 de state membre.

Presedintele francez si cancelarul german Angela Merkel se vor intalni luni, la Berlin, ocazie cu care vor discuta despre taxa Tobin. Aceasta va fi dezbatura si in cadrul unei intalniri a Consiliului European de la Bruxelles din 30 ianuarie.