Italia si marile ei probleme de a se imprumuta pe pietele financiare vor fi barometrul crizei euro la inceputul lui 2012, spun expertii, ratingul Frantei – triplu AAA este un alt punct critic din acest an, ceva mai relaxat dupa anunturile Fitch, precum si controversata problema a stergerii a 50% din datoriile Greciei de catre creditorii privati, chestiune stabilita de liderii UE insa nerezolvata pâna in prezent.

Bruxelles-ul este preocupat de propunerea finala si acordul – politic si juridic - pentru tratatul interguvernamental care va impune disciplina fiscala in zona euro plus in statele non euro care vor adera in cele din urma la el. Tratatul international sau acordul interguvernamental a ajuns la varianta a treia, care "ar face curte" si Marii Britanii, dar se confrunta cu opozitia puternica a euroalesilor. Vezi aici mai multe detalii despre discutiile pe tratat

Problemele de la care sunt asteptate solutii nu se opresc aici: bancile vor intra pe ultima suta de metri in operatiunea de capitalizare, iar fondurile de urgenta – permanente sau temporare – pentru zona euro inca nu sunt pregatite.

Unde este zona euro si ce o asteapta in 2012

Dupa un turbulent 2011, cele 17 tari din zona euro se vor confrunta din nou cu obstacole severe pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane in timp ce economia eurozonei este de asteptat sa ajunga in recesiune, nota AP in prevziunile pentru 2012. Cu finantele publice sub presiune pe masura ce perspectivele de crestere economica dispar, zona euro va avea de rezolvat si problema consolidarii unui sistem bancar expus la datorii si pe cea a reducerii costurilor de finantare care ameninta Italia si Spania.

Era de asteptat ca aceasta saptamâna a lunii ianuarie sa aduca unele raspunsuri: au loc licitatiile pentru obligatiuni din care Italia si Spania au nevoie sa imprumute sume mari. Rezultatele sau mai curand ratele de imprumut arata daca zona euro isi revine dupa criza de doi ani in care a avut deja probleme cu Grecia, Irlanda si Portugalia.

Scenariul 1: Daca licitatiile merg bine si costurile de impurmut sunt rezonabile guvernele vor avea posibilitatea de a lua masurile de austeritate propuse pentru reducerea deficitelor dar cu un sprijin masiv din partea Bancii Centrale Europene (BCE) pentru sistemul bancar, anticipa AP. La sfarsitul lunii noiembrie 2011 ministrii de finante ai UE au avertizat asupra unei crize a lichiditatilor dupa ce randamentele pentru costurile de imprumut ale Italiei au depasit pragul de 7%, valoare considerata nesustenabila pe termen lung pentru finantarea datoriei de aproximativ 120% din PIB.

Scenariul 2: Ratele ridicate ale imprumuturilor pentru Italia ar putea agrava temerile pietelor iar acest lucru ar afecta si mai mult bancile. Daca Italia nu ar fi reusit sa se imprumute la rate accesibile, zona euro, cu fondul de salvare de 500 de miliarde de euro deja angajat in imprumuturile pentru alte state cu probleme va incerca sa ajute Italia, cu ajutor suplimentar de la FMI. O alta soutie avansata de expertii citati dee AP ar fi fost eurobondurile – varianta pe care nu exista un accord la nivelul zonei euro in special din cauza opozitiei Germaniei. O ultima solutie ar fi fost interventia BCE.

Presiune fara precedent pe piata obligatiunilor

Presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi avertiza la mijlocul lui decembrie despre o „presiune fara precedent" pe piata obligatiunilor in prima parte a lui 2012. "Sunt 230 de miliarde de bonduri bancare ce vor aparea in prima parte a lui 2012, apoi 250-300 de miliarde de euro obligatiuni guvernamentale care vor veni la termen in aceeasi perioada si peste 200 de miliarde de euro obligatiuni emise de corporatii, la scadenta, anul viitor. Presiunea asupra pietei va fi semnificativa, daca nu fara precedent", a anticipat Draghi.

Alte momente cheie in criza euro 2012 in urmatoarele trei luni:

  • 1.    Italia si Spania vor incerca sa imprumute puternic in primul trimestru al acestui an, la costuri accesibile. Prima licitatie a fost programata in aceasta saptamâna.
  • 2.    Cresterea economica incetineste in UE si poate aluneca in recesiune ceea ce va adauga scaderi ale veniturilor fiscale si cresteri ale deficitelor bugetare. Previziunile Comisiei Europene arata scaderi pe toata linia pentru prima parte a lui 2012. Urmatorul Consiliu European programat la sfârsitul lunii ianuarie va aduce in discutie „Strategia anti-recesiune a UE” cu accent pe trei masuri: protejarea investitiilor, incurajarea consumului, redresarea pietei muncii si crearea de noi joburi.
  • 3.    Grecia trebuie sa isi convina cu creditorii privati sa accepte reducerea datoriilor cu 50% o misiune extrem de dificila asupra careia Germania si Bruxelles-ul au avertizat: Este treaba Atenei. Aceasta masura este puternic contestata de economisti si a accentuat turbulentele din piete in a doua parte a lui 2011.
  • 4.    Bruxelles-ul. Sarcina cea mai mare pentru cei mai importanti actori ai UE: guvernele zonei euro, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana este sa convinga pietele ca guvernele tarilor cu probleme vor reusi sa-si plateasca datoriilor si, prin urmare, merita sa fie imprumutate la preturi rezonabile.
  • 5.    Statele membre trebuie sa ajunga la un acord final pe asa numitul „tratat international” pentru noi reguli fiscale, aflat acum in negociere, si care va ajunge in discutia liderilor UE la Consiliul informal programat la sfârsitul lui ianuarie. Tratatul ar urma sa intre in vigoare in luna martie 2012.