Creditorii privati ai Greciei au anuntat vineri suspendarea discutiilor cu autoritatile de la Atena cu privire la restructurarea datoriei publice a acestui stat, potrivit AFP.

Discutiile "nu au dus la un raspuns constructiv din partea tuturor partilor", se arata intr-un comunicat al Institute of International Finance (IIF), care anunta ca negocierile "sunt suspendate pentru a reflecta asupra oportunitatilor" ce vor fi urmate.

O sursa apropiata negocierilor a declarat ca discutiile dintre cele doua parti se desfasoara intr-o stare de tensiune "extrema".

"Tensiunea este extrema, toate partile implicate in aceste negocieri cruciale pentru Grecia si pentru greci, dar si pentru zona euro si pentru europeni trebuie sa recunoasca situatia foarte grava si sa isi asume responsabilitatea pentru a evita ceea ce este mai rau", a declarat sursa citata.

Vineri a avut loc o noua intalnire intre Charles Dallara, directorul general al IIF - care include 450 de banci, societati de asigurare si fonduri de investitii - si prim-ministrul grec Lucas Papademos, insotit de ministrul de finante Evangelos Venizelos, care au discutat pe tema planului de salvare a economiei Greciei.

Ca parte a acestui plan, semnat de catre Bruxelles in 27 octombrie, creditorii privati au fost de acord sa renunte la 50% din datoria lor de 206 de miliarde de euro pe care o are Grecia de platit. Diferenta de 103 miliarde de euro va fi preschimbata in obligatiuni suverane grecesti. Cotidianul La Tribune arata insa ca in functie de rata dobanzii si de scadenta acestor noi obligatiuni, creditorii privati ar putea pierde nu 50%, ci pana la 80% din creanta lor asupra statului grec, spun unii analisti.