Premierul grec Lucas Papademos a declarat luni ca este convins ca se va ajunge la un acord cu creditorii privati ai Greciei, optimismul sau contrastand cu ingrijorarile in crestere cu privire la intrarea iminenta in incapacitate de plata a guvernului de la Atena, potrivit Reuters.

Autoritatile elene trebuie sa ajunga la un acord cu creditorii privati, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru a evita intrarea in incapacitate de plata in luna martie, cand Grecia trebuie sa ramburseze 14,5 miliarde de euro, insa discutiile cu bancile creditoare au fost suspendate vineri.

"Exista o mica pauza in discutii, dar sunt increzator ca vor continua si vom ajunge la un acord care sa fie reciproc avantajos in timp", a declarat Papademos in cadrul unui interviu acordat CNBC.

Conform termenilor acordului de salvare convenit in luna octombrie, datoria Greciei ar urma sa fie redusa la jumatate, astfel incat sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020, de la 160% din PIB.

Inspectorii UE, FMI si BCE, care vor ajunge marti la Atena pentru a doua evaluare a planului de salvare, au avertizat ca este nevoie de acordul sectorului privat cu privire la reducerea datoriei pentru a putea acorda o noua transa din imprumut.

Papademos a declarat ca atat discutiile cu institutiile internationale cat si cele cu creditorii privati vor fi finalizate in urmatoarele doua sau trei saptamani.

Intrebat daca Grecia va avea nevoie de sprijin financiar suplimentar fata de cel convenit la summit-ul zonei euro din luna octombrie, premierul elen a spus ca nu ar fi nevoie de sume suplimentare.

"Cred ca fondurile care au fost promise la summit-ul zonei euro, combinate cu rezultatul implicarii sectorului privat, ar trebui sa fie suficiente pentru a sprijini financiar economia Greciei", a mai spus Lucas Papademos.

Creditorii privati ai Greciei au anuntat vineri suspendarea discutiilor cu autoritatile de la Atena cu privire la restructurarea datoriei publice a acestui stat. Discutiile "nu au dus la un raspuns constructiv din partea tuturor partilor", se arata intr-un comunicat al Institute of International Finance (IIF), care anunta ca negocierile "sunt suspendate pentru a reflecta asupra oportunitatilor" ce vor fi urmate.