Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni un curs de referinta de 4,3347 lei pentru un euro, aceasta valoare fiind cu 0,25 bani mai mare decat cea de la finele saptamanii trecute.

Pe piata valutara, moneda nationala s-a tranzactionat destul de static in sedinta de vineri si a inchis saptamana la 4,3391 unitati/euro. In prima parte a sedintei de luni, leul s-a apreciat pana la 4,33 unitati/euro, in pofida violentelor de pe strazile Bucurestiului.

Economistii ING Bank arata ca leul nu pare afectat de evenimentele din Bucuresti, chiar daca acestea au atras o atentie generoasa in presa internationala. Acestia sunt de parere ca investitorii au devenit mai putin sensibili la astfel de evenimente pe parcursul ultimilor ani, iar moneda nationala are reputatia unei monede straniu de stabila si sondajele sugereaza ca partidul aflat la guvernare probabil nu va mai conduce Romania dupa alegerile generale ce urmeaza sa aibe loc catre finalul anului.

"Daca protestele continua, crescand sansele unui vid de putere (ce ar putea complica viitorul acordului curent de finantare internationala, unul dintre cele importante aspectele pozitive ale Romaniei), leul s-a putea confrunta cu o presiune de depreciere", mai arata acestia.

Fata de dolarul american, leul a pierdut 3,61 bani, pana la 3,4245 lei pentru un dolar, de la 3,3884 lei pentru un dolar, cat era vineri.

Francul elvetian a fost cotat luni la 3,5854 lei, cu 0,58 bani mai mult decat la finele saptamanii trecute, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,4596 lei, dupa ce vineri cursul de schimb afisat de BNR era de 4,4168 lei pentru 100 de yeni.