Premierul italian Mario Monti a declarat ca Germania si alte state creditoare trebuie sa faca mai mult pentru a ajuta Italia si alte state puternic indatorate sa-si reduca costurile de finantare, potrivit Reuters. Intr-un interviu acordat Financial Times, Monti a spus ca Germania trebuie sa realizeze ca este si in interesul sau sa ajute la scaderea costurilor de imprumut ale statelor indatorate.

Totodata, Monti a cerut creditorilor din zona euro sa recunoasca progresele realizate de economia italiana, precizand ca doreste o "imbunatatire vizibila" a costurilor de finantare pe zece ani. In prezent Italia se imprumuta pe zece ani la un randament de circa 7%, nivel considerat nesustenabil pe termen lung pentru o economie cu o datorie de aproximativ 120% din PIB.

"Daca nu se recunoaste ca aceasta miscare puternica spre disciplina si stabilitate are loc ... atunci va exista o puternica reactie in tarile care au facut eforturi uriase spre disciplina", a spus el, fara a da detalii cu privire la reactiile care ar putea avea loc in aceste tari.

Itaia, care a fost retrogradata cu doua trepte de agentia Standard & Poor's, a pus in aplicare o serie de masuri de austeritate si reforme structurale in ultimele doua luni cu scopul de a face economia mai competitiva si pentru a stimula cresterea economica.