Fitch se asteapta ca revizuirea ratingurilor a sase state din zona euro sa duca la retrogradarea cu una sau doua trepte a calificativelor celor mai multe dintre aceste state, a declarat Ed Parker, director in cadrul agentiei de evaluare financiara, citat de Reuters. La finele anului trecut, Fitch a pus sub supraveghere cu implicatii negative calificativele Belgiei, Spaniei, Sloveniei, Italiei, Irlandei si Ciprului.

Ed Parker a mai spus ca revizuirea ratingurilor celor sase tari se va incheia pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Saptamana trecuta, agentia a anuntat ca nu intentioneaza sa coboare in acest an calificativul "AAA" acordat Frantei daca situatia din zona euro nu se va inrautati.

Standard&Poor's a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a zece tari din zona euro si l-a mentinut pe al altor sapte, decizia fiind justificata de faptul ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar. Calificativele acordate Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce cele ale Italiei, Ciprului, Portugaliei si Spaniei au pierdut doua trepte. Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.