Ministrii de finante din zona euro au respins ca insuficienta oferta creditorilor privati de reducere a datoriilor Greciei, sporind riscul de intrare in incapacitate de plata a tarii, potrivit Reuters.

La reuniunea de la Bruxelles, liderii europeni au aratat ca nu pot accepta cererile creditorilor privati pentru o dobanda (cupon) de 4% aplicat noilor obligatiuni, care urmeaza a fi emise in schimbul celor actuale in cadrul programului de reducerea datoriilor Greciei.

Bancile si institutiile financiare private, reprezentate de Institutul pentru Finante Internationale (IIF), au anuntat ca dobanda de 4% este nivelul minim pe care il pot accepta in cazul reducerii cu 50% a valorii nominale a datoriilor guvernului elen.

Oficialii de la Atena sustin insa ca nu pot plati o dobanda mai mare de 3,5%, aceasta pozitie fiind sustinuta atat de ministrii de finante din zona euro cat si de FMI.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, a declarat luni ca Grecia trebuie sa incheie un acord cu detinatorii privati de obligatiuni in care rata dobanzii sa fie in mod clar mai mica de 4%.

Obiectivul restructurarii il reprezinta reducerea datoriilor Greciei cu circa 100 miliarde de euro, de la 160% din PIB la 120% din PIB pana in 2020. Oficialii UE si FMI cred ca acest nivel va fi mai usor de gestionat de autoritatile de la Atena.

Dezacordul creste riscul de a se ajunge la un acord intre creditorii Greciei si guvernul elen in privinta restructurarii datoriilor, care ar avea repercusiuni grave asupra pietelor financiare.