Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere prognozele cu privire la cresterea economica a Europei Centrale si de Est, care este amenintata de tensiunile din zona euro, se arata intr-o actualizare a raportului World Economic Outlook, citat de Businessweek. Economia acestei regiuni va creste cu 1,1% in acest an, dupa ce in luna septembrie FMI estima ca avansul economic va fi de 1,6%.

Revizuirea reflecta o reducere cu 1,6 puncte procentuale a estimarilor pentru economia zonei euro, care se va contracta cu 0,5%, potrivit noilor prognoze ale institutiei cu sediul la Washington.

Criza nerezolvata a datoriilor din zona euro a infectat economiile emergente din estul continentului, care se bazeaza pe Europa de Vest ca piata de export si sursa de investitii. Bancile vest-europene, care controleaza aproximativ trei sferturi din sectorul bancar din regiune, reprezinta o alta amenintare, in conditiile in care sunt fortate de autoritatile de reglementare sa se recapitalizeze, adesea prin vanzarea de active, pentru a se proteja impotriva crizei din zona euro.

"Este de asteptat ca efectele adverse sa fie mai mari pentru Europa Centrala si de Est, avand in vedere legaturile comerciale si financiare cu economiile din zona euro", se arata in raportul FMI.

Totodata, analistii institutiei au redus prognozele cu 1,1 puncte procentuale si pentru 2013, la 2,4%.

FMI estimeaza ca aceasta regiune a inregistrat un avans economic de 5,1% in 2011.

Fondul Monetar International nu prezinta date detaliate pentru tarile din Europa Centrala si de Est. FMI a inclus Turcia intre tarile din Europa Centrala si de Est, si exclude Rusia si fostele tari sovietice.

Institutia a redus si previziunile cu privire la economia mondiala, in conditiile unei posibile intrari in recesiune a zonei euro si a temperarii cresterii din China si India.

Expertii FMI estimeaza ca economia mondiala va avansa cu 3,3% in acest an si cu 3,9% in 2013, dupa ce in raportul publicat in septembrie prognozau o crestere de 4%, respectiv 4,5%. Zona euro ar putea intra intr-o usoara recesiune in acest an, urmand sa se contracte cu 0,5%, in vreme ce estimarea anterioara prevedea o crestere e conomica de 1,1%.

Perspectivele cu privire la cresterea economica a Statelor Unite au fost mentinute la 1,8%.