Economia Marii Britanii s-a contractat peste asteptari in ultimul trimestru al anului trecut, plasandu-se periculos de aproape de recesiune, in conditiile in care a fost afectata de criza din zona euro si de masurile de austeritate, potrivit AFP. Datele Biroului national de statistica arata ca Produsul Intern Brut a scazut cu 0,2% in ultimele trei luni din 2011.

Declinul, care s-a datorat diminuarii activitatii in industria prelucratoare si sectorul constructiilor, a fost peste estimarile analistilor, care prognozau o contractie de 0,1%.

Economistii avertizeaza ca si in primul trimestru al acestui an s-ar putea inregistra un declin al activitatii, ceea ce va plasa Marea Britanie in recesiune - definita ca doua trimestre consecutive de scadere a PIB. Primele date cu privire la evolutia economica din primul trimestru al acestui an vor fi disponibile in aprilie.

In pofida evolutiei economice sub asteptari, ministrul de finante britanic, George Osborne, a anuntat ca guvernul va mentine masurile dure de austeritate, acuzate de adversarii politici ca ar sufoca economia.