Bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut un deficit de 23,8 miliarde de lei, adica 4,35% din Produsul Intern Brut, dupa ce in perioada ianuarie-noiembrie s-a inregistrat un deficit de 3% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Pentru 2011 era prevazuta o tinta de deficit de 23,9 miliarde de lei, respectiv 4,37% din PIB.

Premierul Emil Boc a anuntat inca de la inceputul acestui an ca tinta de deficit bugetar a fost atinsa.

Secretarul de stat din MFP, Dan Lazar, a declarat pentru HotNews.ro la inceputul acestei luni ca Guvernul a cheltuit numai in luna decembrie 15 miliarde de lei ( 3,5 miliarde euro), jumatate din bani reprezentand plata unor arierate.

“Arierate. In principal sanatate-medicamente, dar si in transporturi. Cheltuielile aproximative pe decembrie au fost de 15 miliarde de lei. Media lunara pe primele 11 luni din 2011 a fost de 8 miliarde de lei. Diferenta suplimentara de 7 miliarde de lei din decembrie s-a dus in plata arieratelor”, a explicat secretarul de stat din MFP, Dan Lazar la solicitarea HotNews.ro

Conform datelor oficiale, cheltuielile bugetare au fost de 205,4 miliarde de lei, in vreme ce veniturile s-au ridicat la 181,6 miliarde de lei. Datele mai arata ca veniturile la bugetul general consolidat au fost cu 7,6% mai mari decat cele din 2010, iar cheltuielile cu 1,5%.

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 22,1% fata de anul anterior, cele din impozitul pe venit cu 6,2%, contributii de asigurari sociale cu 10,8%.

La nivelul administratiilor locale au crescut atat veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 4,7% fata de anul precedent, cat si veniturile nefiscale cu 26,3%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 12,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe partea de cheltuieli, reprezentantii MFP arata ca cele cu bunuri si servicii s-au majorat cu 7,5% fata de anul precedent, datorita platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (12,7%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Se mentin sub nivelul din 2010 cheltuielile de personal (-10,1%), subventii (-4,9%) si asistenta sociala (-0,9%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 47% fata de anul anterior, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 22,1%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 37,8 miliarde de lei, fata de 33,7 miliarde de lei inregistrate in anul precedent.

Bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate a inregistrat in cursul anului 2011 venituri de 15,0 miliarde lei la care s-au adaugat subventii de la bugetul de stat de 2,2 miliarde de lei si subventii din venituri proprii prin bugetul Ministerului Sanatatii Publice de 0,6 miliarde de lei.

Cheltuielile Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate au fost de 17,8 miliarde de lei, cea mai mare parte reprezentand plati pentru produse farmaceutice si materiale sanitare (6,9 miliarde de lei) si servicii medicale contractate cu spitalele si alti furnizori de servicii (9,6 miliarde de lei).

Citeste si