Grecia se confrunta cu "spectrul falimentului si cu toate consecintele cumplite care rezulta de aici", a avertizat duminica seara premierul elen, citat de The Telegraph. Lucas Papademos a aratat ca daca creditorii internationali ai tarii nu ajung la un acord asupra unui nou plan de salvare, Grecia va fi in imposibilitatea de a-si plati datoriile si va fi fortata sa iasa din zona euro.

Liderii UE se vor intalni luni seara la Bruxelles pentru a discuta despre modificarea tratatului UE, atmosfera fiind insa dominata de temerile in crestere cu privire la faptul ca Grecia nu va putea pune in practica masurile de austeritate cerute de creditorii internationali, ca o conditie pentru acordarea sprijinului financiar. Fara acesti bani, Grecia nu isi va putea plati datoriile de aproape 15 miliarde de euro scadente in martie.

Pe fondul indoielilor privind disponibilitatea Greciei de a-si reduce cheltuielile si a majora impozitele, Germania a sugerat ca un comisar european sa preia controlul asupra politicii fiscale elene. Evangelos Venizelos, ministrul de finante grec, a respins insa acest plan, declarand ca acesta ar submina "identitatea si demnitatea nationala" a Greciei.

Philipp Rosler, ministrul economiei germane, a insistat ca un control extern asupra politicilor Greciei ar trebui luat in considerare. "Daca grecii nu reusesc sa faca acest lucru ei insisi, conducerea si monitorizarea ar trebui sa vina intr-un mod mai puternic din afara, de exemplu, prin intermediul UE," a spus el.