Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a avertizat ca ar putea retrograda "mai multe state cu rating ridicat" membre ale G20 incepand cu 2015, daca guvernele nu vor reusi sa implementeze reforme pentru reducerea cheltuielilor cu asistenta medicala si alte costuri legate de imbatranirea populatiei, potrivit Reuters. Statele dezvoltate din Europa, precum si Japonia si Statele Unite, ar putea suferi in urmatorii 40 de ani cele mai importante deteriorari ale finantelor publice din cauza imbatranirii populatiei.

"Cresterea constanta a cheltuielilor cu asistenta sanitara va pune presiuni puternice asupra finantelor publice in urmatoarele decenii. Daca guvernele nu isi modifica sistemele de protectie sociala, acestea vor deveni probabil nesustenabile", arata Marko Mrsnik, analist S&P, in raportul agentiei.

Daca nu sunt adoptate reforme, in urmatorii trei ani ar putea creste retrogradarea ratingurilor din cauza problemelor din sistemul sanitar, ceea ce ar putea duce, din 2020, la o majorare a numarului de tari cu rating in categoria "junk".

Sistemul sanitar va deveni, cel mai probabil, sectorul cu cea mai rapida crestere a cheltuielilor in tarile dezvoltate, care au deja costuri ridicate cu protectia sociala si care se confrunta cu deteriorarea situatiei demografice.

De exemplu, se estimeaza ca populatia Japoniei se va reduce cu 30% pana in 2060, cand circa 40% din locuitori vor avea peste 65 de ani. Cheltuielile cu protectia sociala in Japonia, care includ pensii si servicii de sanatate, vor ajunge la 108.000 miliarde de yeni (1.400 miliarde de dolari) in acest an fiscal, adica circa 22% din PIB. Pana in 2025/2026, aceste cheltuieli vor ajunge la 141.000 miliarde de yeni.