
Consiliul European a gasit o formula de compromis pentru armonizarea fiscala si bugetara intre statele comunitare. Proiectul naste insa multe intrebari. Catre ce principii bugetare si fiscale vor converge statele? Ce rol vor juca statele din afara zonei Euro? S-a impus oficial hegemonia economica a Germaniei? Ce inseamna adoptarea Pactului pentru Romania? Presedintele SIBEX, Cristian Sima, a discutat online cu cititorii.
Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.
Citeste mai jos raspunsurile invitatului la intrebarile cititorilor.
N.R. Cristian Sima este actionar la HotNews.ro
O astfel de hotarare nu ar fi calmat urgent pietele, redand increderea investitorilor?
2. Inflatia este singura solutie prin care uriasa datorie ar fi platita proportional de toti. Din nefericire Germania nu doreste sa-si sacrifice economiile si buna conduita a populatiei pentru a plati oalele sparte grecesti, irlandeze sau portugheze.
3. Austeritatea bugetara e ca si cum, daca de maine nu mai aveti bani suficienti pentru a va cumpara de mancare, in loc sa va ganditi cum sa castigati alti bani va hotarati sa nu mai mancati deloc.
4. Razboiul nu va fi intre tari, ci intre clase sociale. Bancheri, finantisti, speculatori vor trebui sa se apere de atacurile haotice ale clasei mijlocii care sufera azi din cauza dereglementarilor continue ale pietelor financiare. Pana la urma, cea mai mare vina in aceasta criza o au, pe langa politicieni, cei care trebuiau sa reglementeze aceste piete si care au dat frau liber jocurilor financiare riscante.
Sunt sanse ca sa ne faca mai atenti cu cheltuirea resurselor si asa limitate ?
2.Paul Krugman zicea ca era preferabila calea cresterii inflatiei nu calea aleasa de europeni , austeritatea . Sunteti de acord ?
Ma gandesc ca pana la urma o sa ne alegem si cu recesiune si cu inflatie !
3. Sunteti de acord cu FMI care ne cere sa nu mai coboram dobanda BNR ?
Multumesc !
M.
2. Sunt de acord cu Krugman, iar ceea ce se intampla in America dovedeste ca tiparind bani intr-o perioada deflationista poate fi o solutie pentru iesirea din criza. Este adevarat ca inflatia poate fi usor scapata din mana, dar din nefericire nu vad o alta solutie.
3. Referitor la politica monetara a BNR si la sfaturile FMI sunt convins ca BNR si toate bancile centrale trebuie sa ramana independente. Chiar si in perioada nazista, Schacht (bancherul lui Hitler) a ramas independent fata de Fuehrer.
Ce cuvant credeti ca vor avea de spus statele non-euro in acest pact? Obiectivele si politicile pot fi armonizate intre state care au monede si sisteme fiscale diferite?
Multumesc"
Basescu spunea ieri ca statele se vor da in judecata reciproc la CEJ daca nu se respecta prevederile acordului fiscal. E realista afirmatia?
Aspectele tehnice ale punerii in practica a Pactului Fiscal imi sunt inca foarte neclare.
nu sunt parghiile astea de acelasi gen cu produsele care au generat criza financiara?
Cele mai de succes economii ale lumii: China, Hong Kong, Singapore, Taiwan au procentul in jurul a 20% din PIB.
In SUA Republicanii vor sa coboare si ei cheltuiala publica inspre 20% din PIB.
De ce nu vorbeste nimeni in Europa de liberalizarea economiei si de statul minimal?
Mentionez ca nu am niciun fel de simpatii politice.
Băsescu nu pune această problemă. Probabil că zice că nu e o temă „de dreapta”. Eu zic că nu înțelege prea multe.
Dumneavoastră ce ziceți?
Spun asta pentru ca deficitul, in fond, depinde de cat de bine merge economia. Pentru scenariul mult plauzibil in care ne-am cufunda in recesiune, un PIB mai mic inseamna taxe mai putine colectate la buget si cheltuieli deja angajate din trecut.
In acest caz evident vom avea un deficit mare chiar fara sa vrem - asta este ciclul economic cu perioade de recesiune si crestere economica.
Sunt de acord cu asumarea unui obiectiv de deficit printr-o lege organica. Un obiectiv opate fi atins sau nu. Dar de aici si pana la a face din constitutie prima lege incalcata din stat este o diferenta mare.
As cumpara apartamentul din centrul Bucurestiului care de fapt este la marginea Europei. Haosul se va instala mai intai la Berlin si Bruxelles si abia apoi la Bucuresti.
Credeti ca Romania, are timpul necesar de a trece la EURO? Nu este normal sa avem propria moneda, astfel incat sa avem si parghia de valorizare / devalorizare a acesteia? Personal o considera o struto-camila, atata timp cat o uniune fiscala nu se coloboreaza cu o uniune fiscala.
Care este parerea d-tra?
Multumesc
2. Semnificatia deficitului e diferita: una e 3% dintr-un miliard, alta a 3% din 10 miliarde samd. Plus ca una e deficitul anual, alta e proiectia deficitului pe mai multi ani (recte pe cati?). Intrebarea este: chiar ajuta plafonarea deficitului economia reala sa creasca, sau e doar o abila fumigena politica?
2. Plafonarea deficitului nu ajuta niciodata economia sa cresca, dar sigur reduce datoria.
1.Multi economisti si investitori sunt de parere ca cel mai pretios in perioada urmatoare va fi cash-ul (inclusiv Soros) si multe dintre banci si chiar state vor avea nevoie de bani cash pentru finantare iar pe de alta parte multi dintre noi sunt de parere ca va urma o inflatie care are sanse sa ajunga la procent de doua cifre. Care este parerea dvs., cine greseste ?
2.Credeti ca ce a fost mai rau a trecut ?
3.Vedeti in viitor o Europa cu mai putine state membre si mai puternica ?
4. Credeti ca putem termina perioada de criza (imobiliara+financiara) cu un conflict international ?
2. Ce a trecut a fost foarte rau. Ce va veni va fi si mai rau.
3. Europa pentru a fi puternica are nevoie de toate statele din actuala UE plus Elvetia, Norvegia si Rusia.
4. Conflictul nu va fi intre tari, ci intre clase sociale.