Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi intr-o conferinta de presa ca deficitul de 1,9% anuntat pentru anul 2012 este "un fals" si a sustinut ca a aflat de la reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene ca deficitul real va fi de 2,1%, transmite Agerpres. "Deficitul va fi de cel putin 2,1% pentru ca trebuie acordati 280 de milioane euro cel putin in acest an doamnei Udrea", a spus Ponta.

"Am aflat cu foarte mare surprindere si suparare faptul ca ingrijorarile noastre exprimate anterior se confirma acum din, totusi, partea abilitata a celor de la FMI si CE. Deficitul anuntat pentru anul 2012 de 1,9% este unul fals. Deja ni s-a spus ca la acest deficit de 1,9% se vor adauga cel putin 0,2%, deci se va ajunge la 2,1%. In termeni nominali inseamna 280 de milioane de euro bani pentru programul national de dezvoltare a infrastructurii al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului condus de doamna Udrea. Deficitul de 1,9% a fost o minciuna asa cum s-a aprobat in buget si cum a fost anuntat. Deficitul va fi de cel putin 2,1% pentru ca trebuie acordati 280 de milioane euro cel putin in acest an doamnei Udrea", a afirmat Ponta.

Potrivit acestuia, cei 280 de milioane de euro nu erau prevazuti initial pentru ministerul condus de Elena Udrea.

In ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene, Victor Ponta a sustinut ca Romania este codasa la acest capitol.

"Din pacate, Romania si in 2011 a ramas cu un grad de absorbtie sub 4% din fondurile europene. Chiar daca activitatea administrativa a ministrului Orban este apreciata si de catre dansii si de catre noi, rezultatele nu apar din cauza blocajului politic si a lipsei de instrumente politice pentru ministrul Orban. Am ramas la 3,7%, cea mai rea situatie din Europa. In afara de Romania, o are Bulgaria, cu un grad aproape triplu - 9,5%", a spus liderul social-democrat.

El a precizat ca prioritara pentru USL va fi Legea achizitiilor publice, deoarece in continuare Guvernul actual merge pe 'un sistem care incurajeaza folosirea gresita a banului public'.

"De altfel, raportul Curtii de Conturi pe 2011 a relevat 600 milioane de euro pierduti sau folositi gresit prin licitatii publice. Exista un blocaj politic in cazul Guvernului Boc, care nu vrea si nu reuseste sa schimbe legea, pentru ca asta probabil ar insemna dificultati in plus pentru aranjarea licitatiilor si ii inteleg din acest punct de vedere", a sustinut liderul PSD.