Politicienii greci au ajuns la un acord privind masurile de austeritate necesare pentru noul pachet de salvare de 130 de miliarde de euro, mai putin in privinta reducerilor din sistemul de pensii, sustin surse oficiale, citate de BBC. Acordul urmeaza sa fie discutat de ministrii de finante ai zonei euro care se intalnesc joi seara, la Bruxelles, dupa o reuniune amanata cateva zile din cauza problemelor pe acordul Atenei cu sectorul privat in privinta stergerii datoriilor.

Acest acord pentru masuri de austeritate suplimentare a fost una din conditiile creditorilor internationali (UE si FMI) pentru acordarea imprumuturilor in cadrul celui de-al doilea plan de salvare al Greciei. Inainte ca acordul sa fie anuntat, sindicatele promisesera o greva de 48 de ore impotriva masurilor ce aveau sa fie discutate.

Primul ministru Lucas Papademos a purtat noaptea trecuta discutii de opt ore cu liderii celor trei partide din coalitie sa - PASOK, Noua Democratie si formatiunea de extrema-dreapta Laos.

Negocierile nu au dus insa la un acord in privinta reformei sistemului de pensii.

"In aceasta dupa amiaza vom avea o intalnire in cadrul Eurogrup, vom avea intregul acord si de asemenea, discutii legate de pasii ce trebuie facuti in continuare", a declarat astazi presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.

Liderii politici de la Atena au convenit asupra tuturor punctelor din acord, cu exceptia reducerilor suplimentare de pensii, precizeaza athensnews.gr. care a si publicat memorandumul acceptat de liderii politici. Potrivit site-ului grecesc Athensnews, premierul Papademos a declarat ca problema legata de reforma pensiilor necesita discutii suplimentare cu expertii Troika (Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana).

Planul grec de masuri de austeritate suplimentare cuprinde cateva reforme-cheie care descriu in detaliu ce sume trebuie taiate din fiecare sector de cheltuieli publice, ce procent din PIB va fi astfel economisit din bugetul pe 2012 si care sunt actiunile specifice prin care aceste reduceri se vor face.

  • Reducerea cheltuielilor din sectorul public – presupune reforme combinate legate de compensarile si reducerile de personal.
  • Ajustarea regimului de salarii pentru angajatii cu regim special in care sunt incadrati judecatorii, diplomatii, profesorii, armata si care trebuie sa genereze o economie de 0.2% din PIB in fiecare an.
  • Rationalizarea cheltuielilor sociale: Grecia are nevoie de economii suplimentare fata de cele facute deja (cresterea cheltuielilor cu pensiile a fost redusa in Grecia de la 12,5% din PIB cit era proiectata de autoritatie de la Atena la 2,5%). Practic, in 2012, economiile care trebuie generate din cheltuielile cu pensiile trebuie sa fie de 600 de milioane de euro ceea ce inseamna reformarea rapida a sistemului de pensii suplimentare si renuntarea la subventiile de la buget.
  • Reducerea cheltuielor din sectorul medical, in special cele pe produse farmaceutice.
  • Reducerile de personal asumate de autoritatile de la Atena presupun ajustarea numarului de angajati din sectorul guvernamental la maximum 150.000 pana in 2015 prin renuntarea la personalul contractual, eliminarea agentiilor ale caror atributii se suprapuneau si “inghetarea angajarilor”.

Deadline-urile pentru Atena:

  • In aceasta saptamana: ministrii de finante din zona euro trebuie sa aprobe ultima salvare pentru Grecia.
  • 15 februarie: termenul limita pana la care se poate finaliza acordul cu sectorul privat pentru schimbul datoriei grecesti.
  • 20 martie: Grecia trebuie sa primeasca urmatoarea transa de imprumut pentru scadenta unei datorii de 14 miliarde de euro.
  • Aprilie: sunt asteptate alegerile.