Ministrii de finante din zona euro au decis, joi seara, la Bruxelles, sa amane aprobarea noului pachet de asistenta financiara pentru Grecia, dand statului elen un ragaz de mai putin de o saptamana pentru a indeplini mai multe conditii, printre care si gasirea de noi economii la buget, a anuntat presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, potrivit AFP. In cursul zilei de joi, politicienii greci au ajuns la un acord privind masurile de austeritate necesare pentru noul pachet de salvare de 130 de miliarde de euro, acord ce a fost discutat ulterior de ministrii de finante ai zonei euro.

"In pofida progreselor importante realizate in aceste ultime zile, nu am avut pe masa toate elementele necesare pentru a lua decizii imediat", a declarat Juncker la finalul reuniunii Eurogrup de la Bruxelles.

O noua intalnire a ministrilor de finante din zona euro este prevazuta pentru miercurea viitoare, in cursul careia este asteptata aprobarea planului de asistenta financiara pentru Grecia, dar sub rezerva indeplinirii conditiilor impuse.

In acest sens, Jean-Claude Juncker a fixat trei. In primul rand, parlamentul grec va trebui sa aprobe, duminica, planul de austeritate asupra caruia partidele politice din Grecia si creditorii publici ai acestei tari - reuniti in cadrul "troika" (UE-BCE-FMI), au cazut de acord in cursul zilei de joi.

In plus, "pana miercuri", guvernul grec trebuie sa identifice "economii suplimentare de circa 325 de milioane de euro" in bugetul pentru anul 2012, a precizat Juncker.

Ultima conditie ceruta de zona euro este ca partidele politice din coalitia de guvernamant din Grecia sa ofere "garantii politice serioase" cu privire la sprijinirea planului de austeritate, a mai subliniat seful Eurogrup.

Partidele politice din Grecia au ajuns, joi, la un acord privind masurile de austeritate si reformele ce trebuie adoptate in schimbul celui de-al doilea pachet de asistenta financiara

Liderii politici de la Atena au convenit asupra tuturor punctelor din acord, cu exceptia reducerilor suplimentare de pensii, precizeaza site-ului grecesc athensnews.gr. care a si publicat memorandumul acceptat de liderii politici. Potrivit Athensnews, premierul Papademos a declarat ca problema legata de reforma pensiilor necesita discutii suplimentare cu expertii Troika (Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana).

Planul grec de masuri de austeritate suplimentare cuprinde cateva reforme-cheie care descriu in detaliu ce sume trebuie taiate din fiecare sector de cheltuieli publice, ce procent din PIB va fi astfel economisit din bugetul pe 2012 si care sunt actiunile specifice prin care aceste reduceri se vor face.

  • Reducerea cheltuielilor din sectorul public - presupune reforme combinate legate de compensarile si reducerile de personal.
  • Ajustarea regimului de salarii pentru angajatii cu regim special in care sunt incadrati judecatorii, diplomatii, profesorii, armata si care trebuie sa genereze o economie de 0.2% din PIB in fiecare an.
  • Rationalizarea cheltuielilor sociale: Grecia are nevoie de economii suplimentare fata de cele facute deja (cresterea cheltuielilor cu pensiile a fost redusa in Grecia de la 12,5% din PIB cit era proiectata de autoritatie de la Atena la 2,5%). Practic, in 2012, economiile care trebuie generate din cheltuielile cu pensiile trebuie sa fie de 600 de milioane de euro ceea ce inseamna reformarea rapida a sistemului de pensii suplimentare si renuntarea la subventiile de la buget.
  • Reducerea cheltuielilor din sectorul medical, in special cele pe produse farmaceutice.
  • Reducerile de personal asumate de autoritatile de la Atena presupun ajustarea numarului de angajati din sectorul guvernamental la maximum 150.000 pana in 2015 prin renuntarea la personalul contractual, eliminarea agentiilor ale caror atributii se suprapuneau si “inghetarea angajarilor”.

Deadline-urile pentru Atena:

  • In aceasta saptamana: ministrii de finante din zona euro trebuie sa aprobe ultima salvare pentru Grecia.
  • 15 februarie: termenul limita pana la care se poate finaliza acordul cu sectorul privat pentru schimbul datoriei grecesti.
  • 20 martie: Grecia trebuie sa primeasca urmatoarea transa de imprumut pentru scadenta unei datorii de 14 miliarde de euro.
  • Aprilie: sunt asteptate alegerile.