Spania a imprumutat marti suma de 2,5 miliarde de euro prin titluri pe termen scurt, cu scadenta la trei si sase luni, informeaza AFP. Aceasta a beneficiat de o cerere ridicata si de coborarea brusca a ratelor de dobanda sub 1%, semn al relaxarii pietelor in urma deciziei asupra salvarii de la faliment a Greciei.

Investitorii au fost in continuare numerosi, cu o cerere in jurul a 14,8 miliarde de euro, ceea ce a permis trezoreriei spaniole sa creasca suma dorita initial cu un miliard de euro, de la 1,5 miliarde la 2,5 miliarde de euro.

Pentru titlurile cu scadenta la 3 luni, rata medie s-a stabilizat la 0,396%, fata de rata din sedinta precedenta de 1,285%, in timp ce pentru scadenta la 6 luni, rata a fost de 0,779%, semnificativ mai mica fata de ultima emisiune de titluri (1,847%).

In ultimele saptamani, Spania a avut in general o scadere a costurilor de finantare, ceea ce a facilitat imprumutul unor sume mai mari decat cele preconizate, putand astfel sa isi asigure mai mult de o treime (34%) din programul sau de obligatiuni (pe termen mediu si lung) stabilit in 2012.

Acesta este semnul unei relaxari a pietei, datorata injectiei de lichiditate din luna decembrie a BCE catre bancile din zona euro, care au folosit fondurile suplimentare si in cumpararea de obligatiuni ale statelor membre. De asemenea, piata pare ca ignora decizia agentiei Moody's, care a retrogradat saptamana trecuta ratingul suveran al Spaniei.