Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a anuntat miercuri o reducere a cotei marginale de impozitare asupra veniturilor mari, care va scadea din aprilie 2013 de la 50% la 45%, transmite AFP.

Adresandu-se Parlamentului cu ocazia prezentarii noului buget de austeritate, Osborne a sustinut ca acest impozit, "cel mai ridicat" din tarile dezvoltate, "a afectat economia britanica si i-a limitat competivitatea", fara sa aduca "aproape nimic" la bugetul statului.

Scaderea acestei cote de impozitare, foarte controversata, "va fi mai mult decat compensata cu o serie de masuri ce vizeaza prevenirea evaziunii fiscale", a promis Osborne, raspunzand criticilor potrivit carora cei mai bogati vor fi scutiti de austeritate.

De asemenea, masura va mai fi insotita si de o crestere a pragului de impozitare, de la 8.100 la 9.205 lire sterline pe an, care ii va avantaja pe cei cu salarii mici.

Cota maxima de impozit pe venit a fost ridicata de la 40% la 50% de catre laburisti, cu putin timp inainte de infrangerea acestora in alegerile din 2010.