Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a revizuit in scadere, joi, estimarile privind nevoile financiare ale institutiei, dupa ce a cerut recent tarilor membre sa sustina suplimentarea resurselor Fondului, lucru pe care Statele Unite l-au refuzat, relateaza AFP.

"Fondurile suplimentare necesare in prezent ar putea sa nu fie atat de mari pe cat le-am estimat la inceputul anului", a declarat Lagarde intr-un discurs sustinut la Washington.

In ianuarie, FMI a anuntat ca incearca sa gaseasca fondurile necesare pentru majorarea cu 500 de miliarde de dolari a resurselor sale de imprumut. (In conformitate cu regulile contabile ale Fondului, acest lucru necesita colectarea a 600 de miliarde de dolari).

Insa, pana acum, FMI nu a primit vreun angajament ferm in acest sens, cu exceptia a 150 de miliarde de euro (198 miliarde de dolari) promise de Zona Euro in decembrie.

Statele Unite (cel mai important actionar al Fondului) au anuntat in mai multe randuri ca nu sustin o noua majorare a resurselor FMI. Si alte tari, precum Japonia, Canada sau cele emergente nu au dat inca un raspuns cu privire la sumele cu care vor contribui.

Subiectul urmeaza sa fie discutat in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Finante si a reprezentantilor bancilor centrale din G20, care va avea loc in 20 aprilie la Washington, si apoi la reuniunea semestriala a FMI. Lagarde s-a declarat totusi convinsa ca se vor inregistra progrese.