Prabusirea unui al doilea guvern in Romania in decurs de trei luni creste incertitudinile, pune in pericol aplicarea reformelor si poate avea din acest motiv un impact negativ asupra capacitatii de finantare a tarii, se arata intr-o nota a agentiei de evaluare financiara Moody's, potrivit Mediafax. "Prabusirea unui al doilea Guvern al Romaniei in decurs de trei luni are un impact negativ asupra capacitatii de finantare a tarii, deoarece sporeste incertitudinile legate de strategie si pune in pericol aplicarea reformelor", se arata in nota Moody's semnata de analistul Atsi Sheth. Romania beneficiaza din partea Moody's de rating "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.

"Desi noua putere a anuntat ca mentinerea sprijinului din partea FMI/Banca Mondiala/UE este o prioritate, retorica din trecut si lipsa de popularitate a masurilor de austeritate in Romania reduc probabilitatea ca guvernul sa continue reformele inainte de alegeri. Blocarea reformelor ar inrautati conditiile de obtinere a imprumuturilor de catre guvern, care trebuie sa refinanteze in 2012 datorii de 13 miliarde de dolari", considera Moody's.

Potrivit notei Moody's, situatia politica afecteaza soliditatea financiara a Romaniei prin intermediul a trei factori:

Primul dintre acestia este probabilitatea redusa de implementare a unor reforme structurale care ar stimula cresterea PIB, situata la 1,9% in trimestrul al patrulea al anului trecut, fata de media anuala de 6,6% inregistrata in cei cinci ani care au precedat criza financiara mondiala. Moody's se asteapta ca avansul PIB sa continue sa incetineasca in prima jumatate a acestui an, din cauza conditiilor economice dificile pe piata interna si regionala.

Al doilea factor este cresterea probabilitatii ca anumite masuri de consolidare fiscala aplicate in ultimii trei ani, precum majorari de taxe, reduceri de salarii si ale beneficiilor, sa fie inversate inainte de alegeri. Orice inversare a masurilor de consolidare fiscala ar intarzia reducerea deficitului bugetar de la 5,2% din PIB in 2011 la 3% in 2015, in conformitate cu criteriile de la Maastricht.

Cel de-al treilea factor negativ mentionat de Moody's este probabilitatea continuarii instabilitatii politice, care sa descurajeze investitiile straine, de care Romania depinde pentru finantarea deficitului de cont curent (de circa 4,7% din PIB in 2011) si a deficitului bugetar.

Imediat dupa caderea guvernului Ungureanu, vineri, analistul Atsi Sheth a declarat pentru Mediafax ca perspectiva stabila a ratingului Romaniei include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de mentinere a sprijinului din partea FMI si UE.

Sheth a aratat atunci ca scenariul de baza luat in calcul de agentia de evaluare financiara, chiar si inainte de votul de neincredere din Parlament, a fost ca in acest an va fi dificila consolidarea fiscala, avand in vedere impactul contractiei economice din zona euro asupra exporturilor Romaniei si a perspectivei investitiilor.

Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare.