Grecia va primi joi urmatoarea transa, in valoare de 5,2 miliarde de euro, din imprumutul extern, in ciuda incertitudinilor legate de viitorul politic al tarii, a anuntat Comisia Europeana, potrivit TheEconomicTimes. "Banii vor fi virati deoarece plata transei a fost deja aprobata", a declarat un purtator de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn. Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, avertizeaza insa Atena ca eliberarea acestei transe din imprumut in conditii de instabilitate politica reprezinta o exceptie, iar banii nu vor continua sa vina in Grecia in lipsa unui Guvern stabil.

"Este clar ca lumea este foarte ingrijorata de ceea ce se intampla la Atena", a declarat un alt reprezentant al zonei euro.

Ministrii de finante din tarile membre ale zonei euro au programata o intalnire lunea viitoare, la Bruxelles.

Pe 6 mai, grecii au votat pentru un nou Parlament, intr-un scrutin urmarit cu sufletul la gura de intreaga Europa, care ar fi trebuit sa dea un semnal al capacitatii tarii de a se dedica eforturilor de redresare si mentinere in zona euro.

Cele doua partide care sustin masurile de austeritate, Pasok (socialist) si Noua Democratie (dreapta), si care guverneaza impreuna din noiembrie 2011, au obtinut insa un scor catastrofal (putin peste 30% impreuna), in conditiile in care in 2009 obtinusera, impreuna, 77,4% din voturi.

Practic, pierderea alegerilor de catre cele doua partide grecesti pro-austeritate si succesul partidelor extremiste la acelasi scrutin, formatiuni care denunta austeritatea impusa de FMI si UE, pun la indoiala capacitatea Greciei de a-si mai respecta obligatiile in zona euro si a dus la cresterea temerilor privind iesirea tarii din zona euro.

Alexis Tsipras, seful partidului radical de stanga Syriza, care a creat o mare surpriza obtinand locul doi la alegeri, are dificila sarcina de a incerca sa formeze un Guvern de coalitie in Grecia.