Guvernul intentioneaza ca, anul viitor, sa reduca nivelul contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale la angajator, pastrand in acelasi timp cota unica de impozitare de 16% pentru societatile comerciale, a declarat premierul Victor Ponta duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv, potrivit Mediafax: "De la 1 ianuarie 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societatile comerciale si persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom incerca aplicarea celorlalte doua cote, de 12% si 8%". Victor Ponta a mai adaugat ca saptamana viitoare ar putea fi gasita o solutie in privinta TVA-ului pentru drepturile de autor, aratand din nou ca aceasta politica fiscala a fost aplicata de fosta conducere ANAF in special impotriva jurnalistilor.

In privinta CAS, premierul a aratat ca intentia Executivului este sa efectueze anul viitor o reducere de cinci puncte procentuale la angajator. Anul trecut, Ministerul Finantelor sustinea ca propunerea opozitiei de reducere a CAS ar avea un impact bugetar de 6 miliarde lei.

  • Ponta: Statul nu pierde mare lucru din anularea platii TVA la drepturile de autor

Premierul Victor Ponta a anuntat si ca saptamana viitoare ar putea fi gasita o solutie in privinta TVA-ului pentru drepturile de autor, aratand din nou ca aceasta politica fiscala a fost aplicata de fosta conducere ANAF in special impotriva jurnalistilor: "Am discutat cu ministrul de Finante si cred ca saptamana viitoare gasim o solutie pentru TVA-ul la drepturile de autor. A fost o masura luata de fosta conducere ANAF impotriva jurnalistilor in special si as vrea sa dau un semnal foarte clar ca, desi sigur ca si Guvernul actual e criticat si este normal, nu trebuie sa folosesti instrumente fiscale ca sa lupti impotriva mass-media", spune Victor Ponta.

Primul ministru declarase anterior ca a primit "acordul de principiu" al Finantelor pentru a anula obligativitatea platii retroactive a TVA pe drepturile de autor si ca datele releva ca statul "nu pierde mare lucru" din anularea acestei plati, impusa de fosta conducere ANAF pentru intimidarea presei.

Anul trecut, mai multi jurnalisti si artisti au dat statul in judecata, intr-un proces colectiv impotriva deciziei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a declansa procedurile de inspectie fiscala pentru a percepe, retroactiv, TVA pe veniturile incasate. Din partea autoritatilor, in proces sunt implicate Guvernul, Ministerul Finantelor si ANAF.

  • Ponta: Nu renunt la majorarea salariilor bugetarilor nici daca economia se inrautateste

Guvernul nu va renunta la a mai efectua a doua etapa de majorare a salariilor in sectorul bugetar nici daca situatia economica se va inrautati in semestrul II al anului, ci va taia in acest caz din cheltuieli la alte capitole, a mai declarat duminica premierul Victor Ponta.

El a precizat din nou ca pentru bugetari este prevazuta o crestere cu 8% a salariilor de la 1 iunie si diferenta pana la recuperarea integrala de la 1 decembrie 2012.

Intrebat daca Guvernul va renunta la a mai efectua a doua etapa de majorare a salariilor in sectorul bugetar in cazul in care situatia economica europeana se va inrautati drastic in a doua parte a anului, premierul a raspuns negativ, precizand ca in acest caz vor fi taiate cheltuieli de la alte capitole.