Politicienii din Pasok, Noua Democratie si mica formatiune Stanga Democratica - cele trei partide din Grecia care negociaza formarea unui guvern de uniune nationala care sa previna falimentul tarii si iesirea acesteia din Zona Euro - au in vedere constituirea unei coalitii pe durata limitata, care sa conduca tara pentru urmatoarele cateva luni, relateaza presa greaca, citata de The Guardian.

In cazul acestui scenariu, va fi format un guvern care va conduce doar pentru urmatoarele doua-trei luni si se va ocupa de "problemele urgente" care sa asigure primirea urmatoarelor transe de imprumut din partea creditorilor.

La peste o saptamana de la alegerile legislative, Grecia nu are nici acum guvern. Absenta prelungita a unei solutii politice starneste temeri in randul investitorilor legat de o intarziere sau chiar o suspendare a ajutoarelor financiare promise Atenei pentru a face fata obligatiilor de plati.

Presedintele Greciei, Carolos Papoulias, incearca luni sa obtina formarea unei coalitii guvernamentale, in cadrul unei ultime reuniuni cu liderii politici ai tarii.

Dar numerosi observatori apreciaza ca tara se indreapta spre noi alegeri in iunie, in conditiile in care pozitiile pro si anti-austeritate sunt dificil de reconciliat.

Constienti de aceste temeri, ministrii de Finante din Zona Euro, care se vor reuni luni dupa-amiaza la Bruxelles, ar urma sa transmita un mesaj de fermitate Atenei.

De altfel, in timp ce negocierile pentru formarea unei coalitii de guvernare continua la Atena, premierul Lucas Papademos, care tocmai si-a incheiat mandatul interimar detinut in ultimele sase luni, a trimis o scrisoare sefului statului, Carolos Papoulias, in care a avertizat ca, daca incertitudinea politica se prelungeste, resursele financiare ale tarii se vor epuiza complet si mai repede decat se credea.

Scrisoarea premierului tehnocrat Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bacii Centrale Europene, a fost descrisa drept un semnal de alarma de catre presa greaca. In aceasta, Papademos arata ca Atena se confrunta cu pericolul de a intra in incapacitate de plata chiar de la "inceputul lunii iunie", deoarece nu va fi in masura sa-si indeplineasca obligatiile legate de datoria sa.