Grecia "a luat serios in considerare" parasirea Zonei Euro, a declarat un consilier al fostului premier grec George Papandreou pentru Sky News.

Richard Parker, cel care l-a consiliat pe George Papandreou, prim-ministrul Greciei pana in noiembrie anul trecut, a spus ca guvernul elen a analizat perspectiva iesirii din Zona Euro, in oarecare detaliu, chiar si in primele faze ale crizei economice.

Pana acum, Grecia a negat cu fermitate ca a luat vreodata in considerare parasirea blocului monetar.

Cu toate acestea, Richard Parker, care este profesor de economie la Universitatea Harvard, dar care si-a petrecut mare parte din anii 2010 si 2011 la Atena, oferind consultanta pe politici economice, a spus ca guvernul grec a eliminat aceasta optiune din motive economice.

"Sincer, am discutat despre tot. Toate optiunile au fost puse pe masa, iar chestiunea iesirii din Zona Euro a fost avuta serios in vedere", a spus el.

In timp ce multi economisti sustin ca singura optiune sigura a Greciei pentru revenirea la prosperitate este parasirea blocului monetar, Parker a spus ca avantajele unei asemenea miscari ar putea fi exagerate.

In teorie, iesirea din Euro i-ar permite Greciei sa-si devalorizeze noua moneda, cu scopul de a face exporturile mai atractive pentru cumparatorii straini.

Insa, Parker considera ca cele doua industrii dominante ale tarii - turismul si traficul maritim - nu vor raspunde la o devalorizare a modendei la nivelul acestor asteptari.

El a spus ca guvernul grec a consultat mai multi economisti familiarizati cu astfel de situatii, inclusiv experti argentinieni care au asistat la devaluarea propriei monede, si a ajuns la concluzia ca o asemenea decizie nu ar avantaja Grecia.