Discutiile vor continua, marti, in Grecia, cu privire la constituirea unui guvern format din tehnocrati si sustinut de majoritatea parlamentarilor, aceasta fiind propunerea avansata luni seara de presedintele grec Carolos Papoulias, in cadrul consultarilor avute cu liderii partidelor politice, pentru a evita noi alegeri legislative in iunie si o posibila iesire a tarii din Zona Euro, relateaza AFP.

O noua reuniune intre presedinte si liderii tuturor partidelor politice, cu exceptia partidului neo-nazist Chryssi Avghi (Zori de Aur), este programata sa aiba loc marti, la ora locala 14.00 (11.00 GMT). Liderul partidului Syriza (stanga radicala) a acceptat sa participe la reuniunea de marti.

  • Kouvelis (stanga) "se opune" unui guvern de tehnocrati, dar continua discutiile
  • Antonis Samaras (dreapta), dispus sa discute despre un cabinet de tehnocrati
  • Venizelos (socialist) sustine propunerea unui guvern de personalitati non-politice

Mai multe tari membre ale zonei euro si-au manifestat "ferm intentia de a mentine Grecia" in uniunea monetara, a declarat luni presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, dupa o intalnire a ministrilor de finante la Bruxelles, potrivit AFP.

"Posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro nu a fost subiectul unei dezbateri, nimeni nu a sustinut acest lucru in timpul reuniunii", a subliniat el.

Membrii Eurogrupului "spera in formarea rapida a unui nou guvern", grec, care sa aiba "o majoritate parlamentara suficienta", a spus el, reamintind ca UE si FMI au contribuit mult pentru a ajuta Grecia "si au facut acest lucru pentru a debloca" o transa de 5,2 miliarde de euro, saptamana trecuta.

Dintre acestea 5,2 miliarde EUR, 4,2 miliarde au fost platite, iar restul sumei se va da pana la sfarsitului lui iunie.

Merkel: Suntem solidari daca va respectati promisiunile

Solidaritatea partenerilor europeni cu Grecia va exista atat timp cat Atena isi va respecta promisiunile de reforma, a afirmat luni si cancelarul german Angela Merkel, care a apreciat ca ar fi "mai bine" pentru greci daca tara ar ramane membra a Zonei Euro, relateaza AFP.

"Solidaritatea se va opri doar daca Grecia ar spune 'nu ne mai respectam angajamentele', dar nu cred ca se va ajunge la acest punct", a spus cancelarul, la Berlin.

In conditiile in care Grecia se confrunta cu o criza politica, guvernul german a insistat in cursul diminetii asupra necesitatii ca aceasta tara sa-si respecte ambitiosul program de reforme de care este conditionat sprijinul financiar extern care a permis in ultimii ani evitarea falimentului.

Ipoteza unei iesiri din Uniunea Monetara nu mai este un tabu dar "eu cred ca este mai bine pentru Grecia daca ramane in Zona Euro", a adaugat Angela Merkel.