Germania "nu va turna bani intr-un sac fara fund" iar rabdarea fata de Grecia incepe sa fie limitata inaintea noului scrutin din luna iunie, a declarat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, publicatiei Leipziger Volkszeitung, informeaza Reuters.

Firmele grecesti nu-si pot plati furnizorii externiFoto: Agerpres/AP

Politicianul conservator, membru al cabinetului condus de cancelarul Angela Merkel, sustine ca Germania, cea mai mare economie a Europei si cel mai mare contributor la eforturile de salvare, este dispusa sa sustina eforturile Greciei de a se ajuta singura, dar se asteapta ca autoritatile elene sa isi onoreze angajamentele asumate prin acordul de bailout.

"Nu suntem dispusi sa turnam bani intr-un sac fara fund", a declarat Friedrich pentru Leipziger Volkszeitun.

"Oricine vrea sa primeasca ajutorul nostru si sa se bucure de solidaritatea noastra trebuie sa accepte ca asteptam din partea acelei tari un anumit nivel de seriozitate si de cumpatare", a precizat oficialul german.

Ministrul Friedrich, unul dintre criticii duri ai situatiei Greciei, a fost primul ministru german care sa ceara deschis, in luna februarie, iesirea Republicii Elene din Zona Euro.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a descris si el Grecia, in luna februarie, "un sac fara fund" dar dupa ce a fost criticat de guvernul de la Atena s-a abtinut sa mai foloseasca termenul.

Grecia a convocat noi alegeri parlamentare, pe 17 iunie, dupa ce formatiunile politice care au intrat in Parlament in urma scrutinului din 6 mai nu au reusit sa se puna de acord in vederea formarii unui guvern de uniune nationala. In alegerile din luna mai au intrat in Parlament si partidele opuse masurilor de austeritate atasate acordului de bailout in valoare de 130 miliarde euro.

Statele din Zona Euro sustin ramanerea Greciei in uniunea monetara insa se pregatesc pentru un posibil exit

Angela Merkel si ceilalti lideri europeni au afirmat la summitul informal care a avut loc saptamana aceasta la Bruxelles ca vor ca Grecia sa ramana in Zona Euro, insa surse din Uniunea Europeana au declarat pentru Reuters ca Grupul de lucru al Eurogrup - format din experti care lucreaza pentru ministrii de Finante din uniunea monetara - fac planuri de urgenta pentru o posibila iesire a Greciei din Zona Euro.

Intrebat inaintea summitului UE de la Bruxelles in legatura cu planurile de urgenta, ministrul belgian al Finantelor, Steven Vanackere, a declarat: "Toate planurile (n.r. pentru Grecia) se leaga de acelasi lucru: sa fii responsabil, ca guvern, inseamna sa prevezi chiar si ceea ce incerci sa eviti".

Zvonurile privind o iesire a Greciei din Zona Euro s-au inmultit in ultima vreme, in ciuda faptului ca primul-ministru grec Panagiotis Pikrammenos a declarat, dupa reuninea informala a sefilor de stat si de Guvern din UE de saptamana aceasta, de la Bruxelles, ca liderii europeni nu au "avut nicio discutie" referitoare la un plan de iesire a Greciei din eurozona. Grecia a fost, insa, avertizata, de mai multi oficiali europeni, in ultima vreme, ca trebuie sa respecte planul de austeritate convenit cu institutiile internationale pentru a ramane in zona euro.

Intre timp, Guvernul britanic pregateste masuri de urgenta pentru controlul imigratiei pentru a preveni o crestere a migratiei economice dinspre Grecia si alte state UE, ca urma a unei eventuale prabusiri a monedei euro cauzate de exitul Greciei, a declarat secretarul de stat Theresa May intr-un interviu acordat The Daily Telegraph.

Sefa FMI avertizeaza ca are mai multa simpatie pentru copiii africani care nu pot merge la scoli decente decat pentru Grecia. Grecii se pot ajuta platindu-si impozitele

Sefa FMI, Christine Lagarde, a declarat si ea vineri, intr-un interviu pentru The Guardian, ca are "mai multa simpatie fata de copiii din Africa Subsahariana care nu au posibilitatea sa mearga la scoli decente decat fata de multi dintre grecii care se confrunta acum cu saracia".

Lagarde a atras atentia o data in plus, in interviu, ca FMI nu intentioneaza sa relaxeze pachetul de masuri de austeritate impus Atenei. Sefa FMI a facut una dintre cele mai taioase declaratii ale sale, transmitandu-le parintilor greci ca "trebuie sa isi plateasca impozitele" daca vor ca reducerile de cheltuieli si masurile de austeritate sa nu ii afecteze pe copiii lor.

Citeste si: