Guvernul cipriot a recunoscut marti ca exista o "posibilitate serioasa" ca Ciprul sa aiba nevoie de un plan de salvare al Uniunii Europene, pentru sustinerea sistemului sau bancar, foarte expus la datoria greceasca, anunta AFP.

"Punerea la punct a unui mecanism financiar de stabilitate pentru sustinerea sistemului bancar, din cauza problemelor legate de o expunere excesiva la bancile din Grecia, este o posibilitate serioasa", a declarat un purtator de cuvant al guvernului, Christos Christofides.

El a subliniat ca acest eventual recurs va viza doar sustinerea sectorului bancar.

Christofides a precizat ca guvernul studiaza diferite modalitati de a sustine bancile, inclusiv un credit contractat "altundeva". Moscova a imprumutat deja Ciprul cu 2,5 miliarde de euro pentru a ajuta aceasta tara sa-si plateasca datoriile

Guvernatorul Bancii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, afirmase deja recent ca tara sa, in recesiune, nu este departe de a cere un plan european de salvare pentru sistemul sau bancar.

Tara este intr-un "moment important, crucial", spunea el, pentru Financial Times, recunoscand necesitatea de a obtine inainte de finele lui iunie cel putin 1,8 miliarde de euro pentru recapitalizarea Marfin Popular Bank, a doua banca a tarii si cea mai expusa la datoria Greciei.

O solutie temporara ar fi decalarea scadentei cu mai multe luni. Nicosia negociaza deja cu autoritatile europene o amanare pana in august, potrivit lui Demetriades.

Economia cipriota, deja in recesiune in 2011 (-0,7%), s-a contractat cu inca 1,4% in primul trimestru din 2012 in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.