Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a adoptat mai multe ordonante de urgenta care au legatura cu obligatiile asumate de Romania in cadrul acordurilor internationale si a Mecanismului de Cooperare si Verificare, explicand ca ritmul accelerat de legiferare este cauzat de de diferite restante. Seful Executivului a precizat ca in sedinta de miercuri a Guvernului s-a discutat un proiect de hotarare pentru aprobarea normelor de implementare a Programului "Prima Casa", prin care a fost deschisa inca o linie de garantare a creditelor in valoare de 200 de milioane de euro.

Principalele declaratii facute de Victor Ponta:

  • Avem enorm de multe restante. Sunt lucruri care nu s-au facut de un an de doi ani de zile si, iata, noi tocmai pentru ca vrem sa dovedim ca suntem mult mai seriosi decat guvernele anterioare mergem in acest ritm accelerat de legiferare.  
  • Toate ordonantele au legatura cu obligatiile pe care ni le-am asumat, fie ca este vorba de obligatii de natura economica in fata Comisiei Europene si FMI, fie ca este vorba despre OUG adoptata la propunerea Ministerului Justitiei si care are legatura cu obligatiile asumate in baza Mecanismului de Cooperare si Verificare.
  • Mergem in ritm accelerat si incercam sa recuperam intr-o luna intarzieri de ani de zile. Sper sa reusim sa facem acest lucru in timp util.
  • Vreau sa va vorbesc despre doua dintre deciziile adoptate, amandoua se refera la propuneri ale Ministerului de Finante.
  • Cu privire la ordonanta de urgenta privind masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare, din punct de vedere politic pot sa va spun ca este vorba despre acele cheltuieli pe care le-am criticat cat eram in Opozitie.

  • Sunt multe zone de unde putem face reduceri, multe zone din care sa aratam ca banul public poate fi cheltuit mult mai corect, mai transparent si mai eficient.
  • In acest sens, aceasta OUG ataca anumite zone traditionale de cheltuire netransparenta si ineficienta a banilor publici.
  • In al doilea rand, este vorba despre un proiect de hotarare pentru aprobarea normelor de implementare a Programului "Prima Casa".
  • Am pus la dispozitie pentru programul "Prima Casa" inca o linie de garantare a creditelor de 200 de milioane de euro.
  • Am adoptat o OUG privind modificarea si completarea contractului cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale. Este vorba despre incercarile pe care le facem in continuare de a corecta ceea ce s-a legiferat si s-a aplicat gresit in privita faimoasei taxei clawback. Este, in continuare, una dintre prioritatile noastre absolute. 
  • Pe de o parte avem o legislatie deja adoptata, solicitata si asumata practic in toate negocierile noastre cu institutiile financiare internationale. Aceasta taxa este prevazuta in mod fundamental in zona veniturilor pentru fondul de Sanatate. Pe de alta parte, s-au adoptat si norme greu de aplicat in practica si vrem sa avem o atitudine de cooperare cu producatorii de medicamente pentru a asigura faptul ca aceste medicamente sunt la dispozitia spitatelor si a bolnavilor in continuare.
  • La ora 16:00 voi participa impreuna cu ministrul Sanatatii, dl Cepoi, la redeschiderea spitalului de la Buftea - este un gest simbolic pentru a arata ca s-au luat decizii administrative gresite.

Sesiunea de intrebari:

  • despre contractia economica din primul trimestru anuntata de INS: Adversarii nostri politici sunt extremi de incorecti pe aceasta tema. Scaderea inregistrata de INS se refera la trimestul I din 2012 (lunile ianuarie, februarie, martie) si vreau sa le reamintesc celor de la PDL ca nu eram noi la guvernare.
  • Pentru semestrul al doilea eu prefer sa iau, sigur cu precautie si cu moderatie, prognozele deja existente, evident revizuite tinand cont de situatia politica din Grecia dar si situatia de criza financiara in Zona Euro si tinand cont de contextul economic european.
  • Nu vreau sa vorbesc in cifre si in prognoze, ci vreau doar sa spun ca in ceea ce priveste masurile noastre legislative, asa acum ati vazut pana in acest moment, au fost, pe de o parte de reducere, si de o mai buna administrate a cheltuielilor bugetara, pe de alta parte, de relaxare fiscala in acele zone in care constrangerile fiscale nu faceau deacat sa distruga locuri de munca si, pana la urma, dezvoltare economica.
  • Pe plan european, imi doresc ca la Consiliul European din 28 iunie, proiectul initiat de presedintele Frantei, dl Francois Hollande, si sustinut si de alte guverne, inclusiv al Romaniei, acela de a a adauga tratatului de guvernanta fiscala un proiect de crestere economica si locuri de munca, sa fie discutat si implementat in perioada urmatoare.
  • despre calendarul liberalizarii preturilor la gaze: A existat un memorandum prezentat de ministrul Economiei, urmeaza ca in perioada urmaroare, impreuna cu minsiterul de Finante, sa indeplinim ce ne-am asumat in acordul cu FMI si cu Comisia Europeana, tinand cont insa si de alte oblicagatii si de o procedura de infringement vizavi de interconectarea Romaniei cu Ungaria si cu Bulgaria, vizavi de posibilitatea de export a gazelor produse in Romania.
  • In ziua de 18 voi avea o vizita oficiala in Austria, in care vom discuta cu companiile austriece care investesc in Romania.
  • despre limuzina de 100 de mii de euro: Limuzina de 100 de mii de euro - este ca la Radio Erevan - nu este de 100 de mii. Este o masina produsa in 2009, second-hand, care pana in acest moment a fost folosita ca masina de showroom. A fost pusa la dispozitia SPP-ului cu titlu gratuit, in comodat, pana la sfarsitul anului
  • Nu a costat niciun leu, nu e nici noua, nici atat de scumpa cum se spunea. Pot sa va spun ca, incepand din prima zi de folosire, de  ieri - ziua mediului -, am inceput sa fac economii pentru SPP deoarece consumul acestei masini este exact la jumatate din consumul masinii pe care am avut-o pana luni.
  • Sunt convins ca mesajul pozitiv, acela de a folosi o masina second-hand, pe care nu ai dat niciun ban si care consuma mult mai putin, va trece de partea de contestare si va ajunge la institutiile publice si la fiecare dintre noi, ca un mesaj de protejare a mediului si a noastra.
  • Daca in Bucuresti ar fi mai multe masini ecologice si daca mijloacele de transport in comun din Capitala ar respecta si mai mult decat o fac in prezent toate standardele europene, cred ca am respira cu totii mai bine.