Randamentele la obligatiunile pe 10 ani ale Spaniei si-au inversat tendinta pe piata datoriilor si au crescut din nou luni, investitorii aratandu-se prudenti inainte de a cunoaste detaliile planului european de sustinere a bancilor spaniole, relateaza AFP.

La ora 11:20 GMT, randamentele spaniole au atins 6,340% (fata de 6,192% la inchiderea de vineri).

Creditul european alocat prin intermediul fondului de securitate ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro si va fi injectat in fondul public spaniol de sustinere a sectorului bancar (Frob), care va oferi acesti bani bancilor care solicita ajutorul.

Totusi, pietele au salutat anuntul unui asemenea plan dupa mai multe zile de incertitudine, insa investitorii pun intrebari cu privire la modalitatile de salvare.

"Mai multe detalii referitoare la planul de ajutor raman necunoscute si detaliile care conteaza, precum suma si rata dobanzii", a declarat Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole.

Ducrozet a adaugat in aceasi masura ca exista si o incertitudine in ceea ce priveste daca banii pentru Spania vor fi furnizati de FESF (fondul de securitate european actual) sau MES (cel care va fi functional din iulie si va inlocui FESF).

"Rate ale dobanzii cuprinse intre 3 si 4 procente ar fi rezonabile pentru fondurile imprumutate Spaniei", a spus luni un purtator de cuvant al Comisiei Europene.