Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat ca se va "lupta" cu reprezentantii Bancii Centrale Europene si Bundesbank care refuza sa cumpere datoriile tarilor care se confrunta cu probleme de refinantare pe pietele financiare, relateaza Bloomberg.

Rajoy a afirmat ca le-a scris presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, solicitand masuri care sa contracareze scaderea creditarii ce "sugruma" cresterea economica.

"Aceasta este o batalie pe care trebuie sa o ducem in Europa. O voi duce", le-a spus Rajoy, miercuri, deputatilor din parlamentul de la Madrid.

Premierul spaniol duce o ofensiva dupa ce pachetul financiar de 100 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor din Spania nu a linistit piata obligatiunilor de stat si poate impinge guvernul spre un ajutor financiar pentru propria-i salvare.

Comisia Europeana prognozeaza ca deficitul bugetar al Spaniei va fi de 6,4% din Produsul Intern Brut in acest an si de 6,3% in 2013, chiar si prin adoptarea planului de reducere a cheltuielilor si crestere a taxelor in valoare de 45 de miliarde de euro.

In acelasi timp, guvernul condus de Rajoy vizeaza un deficit de 5,3 procente din PIB in acest an.

Un membru al Bundesbank, Andreas Dombret, a afirmat in aceasta saptamana ca BCE nu va achizitiona si mai multe titluri guvernamentale.

"Am facut partea noastra. Acum este timpul ca liderii politici sa se ocupe de latura politicii fiscale si structurale", a spus Dombret luni, intr-un interviu acordat in Londra.

Cresterea costurilor de imprumut si adancirea recesiunii in tarile din sudul Europei au creat diviziuni in randul liderilor europeni care se confrunta cu o serie de piedici, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati cu privire la abilitatea lor de a mentine zona euro unita.

Italia trebuie sa vanda pana la 9,5 miliarde de euro la emisiunile de titluri de miercuri si joi, iar auditorii sunt asteptati saptamana viitoare sa raporteze dimensiunea pierderilor inregistrate de sistemul bancar spaniol.

La Berlin, cancelarul german Angela Merkel si omologul sau finlandez, Jyrki Katainen, care conduc doua tari ale caror economii sunt clasificate cu rating triplu A, au declarat marti ca statele din sudul Europei trebuie sa continue implementarea planurilor de austeritate care le-au condus pe acestea in recesiune. Cei doi oficiali au spus ca Europa nu este pregatita pentru mutualizarea datoriei prin intermediul euro-obligatiunilor.

Introducerea euro-obligatiunilor "pune carul inaintea boilor si cu siguranta ne va conduce pe un drum gresit", a mentionat Merkel.