Cele mai pesimiste scenarii ale bancii elvetiene de investitii Credit Suisse arata ca pretul petrolului Brent poate cobori la 50 de dolari/baril. Acest lucru s-ar intampla in cazul prabusirii zonei euro, care reprezinta o cincime din cererea mondiala de titei, scrie publicatia rusa RBK. Impactul asupra economiei ruse ar fi urias, dat fiind ca o mare parte din incasarile la bugetul de stat e reprezentata de veniturile din vinzarea de petrol si gaze.

Potrivit expertilor Credit Suisse, toate potentialele scenarii negative sunt legate, intr-un fel sau altul, de evenimentele din Europa, iar inceputul fazei active a crizei poate incepe in cursul verii. Din cauza reducerii cererii in tarile Europei, preturile la petrol s-au micsorat considerabil deja.

La inceputul lunii iunie, petrolul Brent a coborat, pentru prima data in ultimele opt luni, sub 100 de dolari/baril, pana la 98,4 dolari/baril. Joi, pretul a atins 96,8 dolari, in timp ce petrolul american WTI a fost cotat la 79,7 dolari/baril.

Analistul Vasili Tanurkov, de la Veles Kapital, nu este inclinat sa creada in scenariul unui petrol de 50 de dolari/baril, care s-ar putea adeveri insa daca Grecia iese din euro. In acest caz, este posibila o repetare a crizei din 2008. „La o saptamana dupa alegerile din Grecia sau dupa summitul din iulie, preturile la petrol ar putea cobori la 60-70 de dolari, dar scaderea va fi de scurta durata”, estimeaza expertul. ​