Cancelarul german Angela Merkel, puternic criticata, in special in Franta, pentru atasamentul pe care il are pentru politicile de austeritate, a reactionat vineri deplangand "lipsa de incredere" din zona euro si lansand un semnal de alarma impotriva "mediocritatii", relateaza AFP.

Merkel a vorbit, in fata federatiei intreprinderilor familiale, despre o "lipsa de incredere intre actorii" din zona euro, care nu poate fi rezolvata decat prin atacarea "radacinilor crizei", respectiv "indatorarea si diferentele de competitivitate".

"A aparut o falsa dezbatere, opunand cresterea cu rigoarea bugetara. Nu asta este important", a spus ea.

Amintind urmatorul summit G20 din Mexic, ea a avertizat, asa cum a facut si in ziua precedenta, ca Germania "nu se va lasa convinsa de solutii rapide precum euro-obligatiunile" sau introducerea unui fond comun de garantii bancare in Europa.

"Pericolul propunerilor precipitate de mutualizare" a datoriilor este trecerea peste divergentele de putere economica intre tari niveland dobanzile de imprumut ale statelor, a explicat ea. "Cel care eludeaza acest lucru sfarseste in mediocritate. Iar mediocritatea nu trebuie sa devina un etalon" in zona euro, a precizat ea, in aplauzele audientei.

In ceea ce priveste criticile venite din Paris, Angela Merkel a cerut sa fie observata "evolutia costului muncii in Franta si Germania", o maniera de a lauda eforturile de reforme facute de Germania si avantajul acesteia in termeni de competitivitate.

"Nu va exista o buna uniune economica si monetara fara o uniune politica", sinonim cu abandonul suveranitatii, a afirmat ea, adaugand: "nu pot sa vreau euro-obligatiuni si sa refuz orice control" asupra bugetelor nationale.

Cancelarul a reamintit ca a pledat pentru un control bugetar mult mai strict in zona euro, permitand Curtii Europene sa "invalideze" bugetele nationale dezechilibrate, "dar asta nu place anumitor state".

Viitorul Europei "se decide in urmatoarele luni, in acest an", a concluzionat Angela Merkel.