Iesirea Greciei din zona euro si din Uniunea Europeana ar avea un "efect devastator", afirma presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul austriac Kurier si citat de Agerpres. "Independent de consecintele economice si sociale pentru Grecia insasi, o iesire a acestei tari din UE ar cauza prejudicii pentru intreaga zona euro si pentru coeziunea ei", spune Juncker in ajunul alegerilor parlamentare din Grecia, decisive pentru soarta tarii.

Despre o eventuala iesire a Greciei din zona Euro, Jean-Claude Juncker a adaugat ca "Trebuie sa impiedicam acest lucru, care ar avea un efect devastator, iar grecii trebuie sa fie constienti de acest lucru. "

"Daca va castiga stanga radicala, consecintele asupra uniunii monetare vor fi imprevizibile", a afirmat oficialul european, precizand ca "programul de austeritate impus Greciei nu poate fi negociat", dar admitand totusi ca ar fi posibila o prelungire a termenelor pentru punerea in aplicare a masurilor de austeritate.

Grecii sunt asteptati sa voteze duminica, in cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea aduce la putere fortele radicale de stanga, ce se opun masurilor de austeritate impopulare impuse de Bruxelles.

Presedintele Eurogrup a precizat ca duminica se va afla in contact telefonic cu guvernatorul Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si cu Olli Rehn, comisarul european pentru Economie, insa o pozitie oficiala va fi data publicitatii luni, a doua zi dupa scrutinul de la Atena.