“Ne apropiem de momentul adevărului în zona Euro. După mai mult de doi ani de incertitudine, instabilitate şi lipsa unei creşteri susţinute, deciziile care se vor lua în următoarele luni pot determina viitorul economic al întregii Europe, cel puţin pentru un deceniu de acum înainte", scrie George Osborne, ministrul britanic de Finante, intr-un text pus la dispozitia HotNews.ro de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

George OsborneFoto: Arhiva personala
  • Citeste mai jos tot articolul semnat de George Osborne, Chancellor of Exchequer

“Ne apropiem de momentul adevărului în zona Euro. După mai mult de doi ani de incertitudine, instabilitate şi lipsa unei creşteri susţinute, deciziile care se vor lua în următoarele luni pot determina viitorul economic al întregii Europe, cel puţin pentru un deceniu de acum înainte.

Susţin de un an că zona euro trebuie să urmeze fără dubiu logica uniunii monetare, spre o integrare fiscală mai amplă. În ţări precum Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii suntem obişnuiţi cu caracteristicile unei uniuni monetare. Soluţia in Europa nu ar trebui să fie Statele Unite ale zonei euro, dar pentru a avea succes, ar fi de dorit să includă câteva trăsături ale unor sisteme monetare care s-au dovedit eficiente: sprijinul acordat economiilor mai puţin dezvoltate de către statele mai bogate; punerea în comun a mai multor resurse, fie prin euro-obligaţiuni fie prin alte mecanisme; existenţa unui paravan comun pentru întreg sistemul financiar, realizat printr-o formă de uniune bancară; şi în consecinţă, o mai strictă supraveghere colectivă a politicilor fiscale şi financiare.

Chiar dacă nu este membru al zonei Euro, Marea Britanie, în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, are un interes enorm în rezultatul acestui proces. Guvernul britanic afirmă cât se poate de clar că este în interesul său ca cea mai importantă piaţă pentru exporturile britanice să fie stabilă şi prosperă. Pentru noi, riscul unui proces haotic este uriaş. De aceea nu ne vom împotrivi unei integrări politice mai accentuate a statelor din zona Euro în cazul în care aceasta devine parte a unei soluţii eficiente.

O propunere recentă este aceea a unei uniuni bancare. Aceasta ar prezenta mai multe trăsături: o garanţie colectivă pentru depozitele bancare asigurate, o facilitate pentru injectarea capitalului direct în bănci şi o supraveghere comună a băncilor.

În opinia mea, o astfel de uniune bancară s-ar putea dovedi necesară. Dacă unele ţări din zona Euro intră în incapacitate de plată, se va produce o destabilizare masivă şi astfel moneda unică va fi în pericol. Nevoia de a sustine băncile în timp de criză reprezintă unul dintre riscurile majore pentru finanţele publice ale unei ţări. Dacă guverne din zona Euro nu îşi pot îndeplini obligaţiile financiare, cum ar fi protejarea depozitelor sau garantarea unui capital bancar suficient, atunci pentru a evita ameninţări la adresa monedei unice va trebui să aibă sprijinul celorlalte ţări. Astfel, este de înţeles că statele care intervin vor dori să aibă un cuvânt de spus în supravegherea băncilor şi în luarea măsurilor care vizează sectorul bancar în timpul unei crize.

De aceea o uniune bancară este o extindere naturală a uniunii monetare. Dar o astfel de soluţie nu este esenţială pentru o piaţă unică. Niciun alt domeniu al pieţei unice nu necesită o astfel de integrare profundă. Ţările din afara zonei euro au propriile lor monede şi bănci centrale independente, şi astfel, propriile metode de a-şi sprijini bancile pe timp de criză. Aceste state nu au vreun cuvânt de spus în politicile fiscale şi monetare care îi privesc pe cei din interior. Drept urmare, este clar pentru noi faptul că Marea Britanie nu va participa în această uniune bancară.

Bineînţeles, funcţionarea unei uniuni bancare, la care participă doar o parte dintre statele UE va genera provocări pentru piaţa unică. Statele din zona euro vor avea automat o majoritate calificată şi vor putea, în principiu, să stabilească regulile pentru întreaga Uniune. S-ar putea ca unele decizii necesare pentru ca zona euro să-şi apere stabilititatea financiară să fie in detrimentul celorlalte ţări. O ţară precum Marea Britanie, care are un sistem financiar bine dezvoltat, s-ar putea să aibă nevoie de măsuri pentru protejarea propriilor contribuabili şi a propriei stabilităţi financiare, ceea ce s-ar putea dovedi imposibil dacă suntem constrânşi de reguli stabilite doar pentru zona euro. Este rezonabil pentru ţările membre UE, dar aflate în afara uniunii bancare, să caute soluţii pentru a ocroti bunăstarea propriilor cetăţeni şi pentru a proteja piaţa unică pentru toţi membri UE.

Chiar dacă unii ne acuză că încercăm doar să obţinem scutiri de la unele prevederi ale Uniunii Europene, noi nu ne dorim decât să întărim piaţa unică europeană. O piaţă unică, bine integrată, care include sectorul financiar, este pe deplin în interesul Marii Britanii, la fel cum este şi în interesul Europei. Dar regulile care guvernează această piaţă trebuie să fie în continuare decise de toţi cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

Îmi asum responsabilitatea de a păstra sistemul financiar britanic în siguranţă. Noua taxă pe care o impunem băncilor este mai mare decât cea germană sau franceză. Chiar mai mult, am început deja taxarea tranzacţiilor de acţiuni. Ultimul lucru de care are nevoie Europa acum este ca instabilitatea pe care o vedem în unele ţări din zona euro să apară şi în Marea Britanie. De accea am luat măsuri drastice pentru reducerea deficitului bugetar şi pentru reformarea domeniului financiar, separând băncile de retail de cele de investiţii şi asigurându-ne că băncile noastre au capital suficient sa reziste unor şocuri viitoare. În cadrul dezbaterii asupra reglementării bancare in Europa, Marea Britanie a fost una din cele mai vocale state în favoarea unor standarde mai stricte impuse băncilor.

Marea Britanie contribuie activ la stabilitatea economico-financiară în Europa. Având un rol constructiv în elaborarea reformelor necesare zonei euro, putem ajuta şi alte state să facă la fel.”

George Osborne, Chancellor of Exchequer

N.Red: Textul a fost pus la dispozitie de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti