Premierul francez Jean-Marc Ayrault a recunoscut ca sunt necesari ani de zile si mai multa integrare politica in sanul Europei inainte de a se putea introduce euro-obligatiunile pe care Parisul le solicita cu ardoare, intr-un interviu acordat saptamanalului german Die Zeit, citat de AFP.

"Imi doresc sa vorbim de euro-obligatiuni la Bruxelles. Dar este adevarat ca o adevarata mutualizare a datoriilor necesita o mai puternica integrare politica si va necesita cu siguranta mai multi ani", a spus el, pentru editia de joi a saptamanalului.

Pentru moment, "nu trebuie sa asteptam pana atunci pentru a actiona. Inca o data: timpul preseaza", a avertizat Ayrault.

Folosirea euro-obligatiunilor s-a aflat in centrul disputelor dintre Paris si Berlin, in conditiile in care Franta dorea sa lanseze dezbaterea legata de mutualizarea datoriei iar Germania refuza, atat timp cat statele nu consimt sa transfere mai multa suveranitate catre Bruxelles.

Cu opt zile inaintea summitului liderilor europeni de la Bruxelles, Ayrault a vorbit si despre o alta tema aflata in centrul discutiilor, uniunea bancara.

"Avem nevoie de o supraveghere comuna a bancilor si de un sistem de garantare a depozitelor", a precizat acesta, subliniind necesitatea de a discuta despre imprumuturi pe termen scurt sau un fond de amortizare a datoriilor tarilor din zona euro.