Fostul ministru de finante in cabinetul Putin, Aleksei Kudrin, a declarat ca Rusia se afla la inceputul unei crize de tip nou, iar actuala conducere nu percepe amploarea problemei. Cauza va fi iesirea Greciei din zona euro care, in opinia lui Kudrin, „este, practic, inevitabila”.

"Daca judecam lucrurile dupa anumiti indici, suntem mai prost pregatiti, avem mai putine rezerve. Ni se pare ca avem mai multa experienta – stim ce este de facut, am trecut deja prin asta. Dar noua criza nu va semana cu ceea ce am experimentat pina acum, va avea specificul ei. De aceea este incorect sa te amagesti cu ideea ca totul este cunoscut. Trebuie din mers sa vedem cum va evolua acest nou tip de criza", a spus fostul ministru intr-un interviu acordat postului de televiziune Dojdi.

"Cred ca ne aflam in pragul unei crize totale, foarte serioasa. Ea a fost provocata, pe langa factorii vechi, si de datorii. Problema Greciei nu a fost rezolvata si, dupa toate proabilitatile, nu va fi solutionata. Iesirea Greciei din zona euro este, din punctul meu de vedere, inevitabila, a spus Kudrin. Acest lucru se va produce in decurs de sase luni, cel mult un an. Poate chiar mai devreme. De fapt, miza va fi pastrarea euro. Un scenariu care, in opinia mea de economist, este fundamental”, a subliniat Kudrin.

„In prezent, guvernul adopta masuri fara a considera acest scenariu drept real si, prin urmare, nu se pregateste pentru el”, a anuntat fostul ministru.

Intr-un fel de replica, ministrul de finante, Anton Siluanov, care l-a inlocuit pe Kudrin, nu considera critica situatia creata de deprecierea rublei. „In trecut rubla a scazut chiar mai mult”, a spus el ziaristilor. Potrivit afirmatiilor sale, „volatilitatea e cuzata de modificarea preturilor la petrol”.

Pe acest fundal, presedintele Vladimir Putin a declarat, la cererea jurnalistilor, ca „daca rubla se misca, inseamna ca traieste”. In opinia lui, in oscilatiile de curs exista momente care dau de gandit, dar exista si plusuri. „Politica rublei pe care incearca sa o promoveze Banca Rusiei tine inflatia sub control si, intr-o oarecare masura, previne socuri majore”, crede Putin.