Ministerul Finantelor va putea acorda bani, cu imprumut, institutiilor de credit aflate in dificultate, in situatia in care resursele Fondului de garantare ar fi insuficiente pentru acoperirea necesarului respectivei institutii, potrivit unei ordonante de urgenta adoptata in sedinta de joi a Guvernului.

"Una dintre masurile de stabilizare ce poate fi adoptata de BNR consta in implicarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar in calitate de administrator delegat si, dupa caz, de actionar al institutiei de credit aflate in dificultate. In calitate de actionar, Fondul de garantare trebuie sa participe la capitalul institutiei de credit supusa masurii de stabilizare intr-o proportie care sa-i asigure exercitarea controlului asupra respectivei institutii in conformitate cu legislatia in vigoare. In situatia in care resursele fondului de garantare sunt insuficiente acoperirea necesarului se face prin imprumuturi acordate de Ministerul Finantelor", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ordonanta adoptata vizeaza introducerea in sarcina administratorului delegat a obligatiei de a convoca AGA pentru a decide reducerea capitalului social prin acoperirea pierderilor anterior majorarii capitalului social prin emisiunea de noi actiuni ce urmeaza a fi subscrise de fond.

"Adoptarea modificarii legislative in regim de urgenta se impune pentru indeplinirea angajamentelor asumate prin scrisoarea de intentie semnata de autoritatile romane pe 8 iunie", a conchis Zaharescu.

Intrebat daca aceasta ordonanta este semnul ca Guvernul se asteapta la vreun faliment, purtatorul de cuvant al Executivului a negat.

"Nu ne pregatim pentru niciun faliment al niciunei banci, e o masura de siguranta pe care Guvernul o ia", a afirmat Zaharescu.