Finlanda prefera sa se pregateasca pentru iesirea din Zona Euro decat sa plateasca datoriile altor tari din uniunea monetara, a afirmat ministrul finlandez de Finante, Jutta Urpilainen, pentru cotidianul financiar Kauppalehti, preluat de AFP.

"Finlanda s-a angajat sa fie membru al Zonei Euro si apreciem ca euro este benefic pentru Finlanda. Totusi, Finlanda nu se va agata de euro cu orice pret si suntem pregatiti pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", a precizat aceasta.

"Responsabilitatea colectiva a datoriilor (...) si riscurile altor tari nu sunt lucrurile pentru care noi trebuie sa ne pregatim", a adaugat ea.

Un purtator de cuvant al ministerului, Matti Hirvola, a tinut sa precizeze ulterior ca "orice afirmatie potrivit careia Finlanda va parasi euro este falsa".

Urpilainen a recunoscut, intr-un interviu acordat cotidianului finlandez Helsingin Sanomat, joia trecuta, ca Finlanda, una dintre ultimele tari ale zonei euro care beneficiaza de un rating truplu A, "reprezinta o linie dura" in ceea ce priveste planurile de ajutor financiar.

"Suntem constructivi si dorim sa rezolvam criza, dar nu indiferent de conditii", afirma ea.

Helsinki s-a declarat reticent in ceea ce priveste posibilitatea ca Mecanismul European de Stabilitate (MES) sa cumpere obligatiuni pe piata secundara in cadrul acordului la care s-a ajuns saptamana trecuta in timpul summitului de la Bruxelles.

Anul trecut, Helsinki a cerut si a obtinut, in cadrul celui de-al doilea plan de sustinere a Greciei, incheierea unui acord bilateral cu Atena, care ii garanta recuperarea sumelor imprumutate.

Joi, Finlanda a anuntat deschiderea negocierilor bilaterale cu Spania pentru a obtine acelasi tip de garantii in schimbul participarii sale la planul de salvare a bancilor iberice.