Constructia bugetului pe 2013 va include cu siguranta TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an, a declarat luni ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta Mediafax. "Daca nu va fi in acest an, cu siguranta constructia bugetului pe 2013 va incepe cu un TVA redus", a spus Constantin.

El a afirmat ca masura pe care trebuie sa o aplice statul pentru a combate evaziunea este TVA redusa la produsele alimentare.

"Suntem in discutii, discutam zi de zi cu Ministerul de Finante si sper ca dupa misiunea Fondului Monetar International din data de 25 iulie sa putem sa prezentam un grafic foarte clar de implementare a TVA redus la produsele alimentare, de 9%. Eu personal imi doresc chiar din acest an, pe doua zone, morarit si panificatie, sa introducem acest TVA redus, pentru ca acolo este evaziunea cea mai mare in agricultura", a mai spus ministrul, citat de Mediafax.

Constantin a afirmat in luna mai ca scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%.

Reprezentantii FMI au afirmat atunci ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA.

Premierul Victor Ponta declara, tot in luna mai, ca impreuna cu ministrul Agriculturii a inceput sa faca "toate presiunile" asupra ministrului de Finante, pentru introducerea incepand cu anul viitor a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, sustine ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna.