O reducere a TVA la 9% in cazul alimentelor de baza ar duce la o scadere puternica a evaziunii fiscale, nu insa si a preturilor produselor respective. Declaratia a fost facuta, la RFI, de vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu.

Liderul liberal considera ca o reducere a TVA-ului la 9% pentru produsele de baza ar duce la "reducerea evaziunii 100%, deci va fi o puternica reducere a evaziunii cu un TVA de 9% pentru produsele alimentare si cunoastem asta cu totii foarte bine. In privinta scaderii preturilor, nu sunt convins ca va fi atat de puternica. Preturile se vor mentine, poate putin-putin amendate cu 2-3-4 procente, dar castigul imens al acestei reduceri a TVA-ului va fi reducerea evaziunii fiscale".

Dan Radu Rusanu explica si cum s-ar realiza reducerea evaziunii: "Luati un exemplu, painea. Painea astazi 24% si-l insuseste patronul respectiv, nu? Pentru ca o vinde si nu se incarca in gestiune cu ea. In clipa in care in loc de 24% va fi un procent doar de 9% de TVA, riscurile respective nu vor mai merita, ca sa-si insuseasca acest procent. Este o diferenta de 15%. Pentru 24% merita sa am un risc ca sa-mi insusesc TVA-ul, pentru 9% nu cred ca mai merita riscul".

Continuarea pe www.rfi.ro.