Toate schimbarile de taxe si impozite se vor face numai cu acordul creditorilor internationali, a declarat miercuri premierul Victor Ponta. El a facut declaratiile la Guvern, dupa intilnirea cu delegatia FMI/CE/BM.

"Am discutat (cu FMI - n.red.) despre ce dorim sa facem in perioada urmatoare si in 2013, fie ca e vorba despre modul de incasare a TVA sau de sprijinul din punctul de vedere fiscal pentru agricultura, domeniu afectat de seceta. Vreau sa spun ca toate schimbarile de sistem fiscal, in ceea ce priveste taxele si impozitele, se implementeaza numai dupa ce avem un acord clar cu creditorii nostri internationali", a spus Victor Ponta.

"Este important sa pastram stabilitatea si predictibilitatea politicilor economice si fiscale. Toate politicile economice si fiscale raman stabile. Institutiile statului isi fac in continuare datoria", a mai spus Ponta.

Primul ministru a reafirmat ca nu se va depasi pragul de impozitare a veniturilor de 16%.

Victor Ponta a mai spus ca Executivul va merge mai departe cu listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat.

Listarea Transgaz va fi facuta la mijlocul lui septembrie, a precizat ministrul de Finante, Florin Georgescu.

In cazul Oltchim, investitorul investitorul care va fi selectat va trebui sa asigure locurile de munca, inclusiv cele din industria pe orizontala, precum si stabilitatea economica a societatii.

Primul ministru a subliniat guvernul este decis sa respecte toate conditiile macroeconomice stabilite cu partenerii internationali ai Romaniei, fie ca e vorba de deficit, datorie publica sau reforme structurale.

Deocamdata, Guvernul nu a discutat un incheierea unui nou acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in conditiile in care actualul acord, de tip preventiv, expira anul viitor.

"In continuare optiunea mea ca prim ministru este de a continua sa avem un tip de acord cu institutiile financiare internationale. Un gen de acord preventiv de care beneficiaza Polonia e un mecanism modern, in care Romania ia bani doar in situatii cu totul si cu totul exceptionale", a adaugat el.

In ceea ce priveste introducerea platii TVA la incasarea facturii, propunerea va fi discutata cu reprezentantii FMI in acest week-end.

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a precizat ca deficitul bugetar ramane atat in termeni relativi, 2,2%, cat si absoluti, la nivelul convenit cu FMI.

"Scrisoarea de intentie care concretizeaza rezultatul negocierilor ne va fi inmanata de partenerii internationali vineri. Ulterior, vom discuta pe text si vom ajunge la un consens pe toate formularile si cifrele", a raspuns el, cand a fost intrebat daca se mentine tinta de crestere economica.