Ministrul austriac al Afacerilor Externe, Michael Spindelegger, a cerut ca zona euro sa creeze un mecanism legal care sa permita ca tarile membre ce nu respecta criteriile blocului monetar sa fie excluse, transmite AFP.

"Avem nevoie sa gasim mijloacele care sa ne permita sa dam afara pe cineva din zona euro", a declarat Spindelegger, care este de asemenea si vicecancelar al Austriei, intr-un interviu acordat cotidianului Kurier, ce va aparea integral in editia de vineri a ziarului.

Mecanismul ar fi destinat tarilor "care nu-si respecta angajamentele". El necesita, a spus ministrul austriac de externe, o schimbare a tratatelor Uniunii Europene - un proces care ar putea dura cinci ani, in opinia sa.

"Daca am fi avut acum un asemenea mecanism (...) atunci am am fi tras consecintele", a subliniat ministrul, referindu-se, potrivit cotidianului Kurier, la Grecia, care a beneficiat deja de doua planuri de salvare si ar putea avea nevoie de un altul.

Crearea unui astfel de mecanism de iesire din zona euro ar spori increderea pietelor in moneda euro, a declarat seful diplomatiei de la Viena, de centru-dreapta, pentru care o asemenea ideea este sustinuta de tari din zona euro cum ar fi Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda.