Chiar daca Grecia incearca cu disperare sa evite falimentul, companiile americane se pregatesc pentru ceea ce era odata de negandit: ca Grecia poate fi fortata sa paraseasca zona euro, relateaza New York Times.

Bank of America Merrill Lynch cauta sa umple camioane cu bani si sa le trimita in Grecia, astfel incat clientii sa isi poata plati in continuare salariatii locali si furnizorii, in cazul in care bani nu mai sunt dispnibili.

De asemenea, compania Ford si-a configurat sistemele computerizate astfel incat acestea sa fie capabile sa opereze imediat cu noua moneda a Greciei.

Nimeni nu stie cat de larga va fi unda de soc ce poate proveni de la o iesire a Greciei, insa marile banci americane si firmele de consultanta au inceput sa consilieze clientii corporate asupra modului in care sa se pregateasca pentru o dezmembrare a zonei euro.

De cealalta parte, politicienii europeni dau asigurari ca aceasta criza este gestionabila si ca uniunea monetara poate supravietui. Banca Centrala Europeana este posibil sa anunte joi noi masuri prin care sa diminueze presiunea asupra tarilor din Europa supraindatorate si cu dificultati de finantare.

JP Morgan Chase nu ii da nicio sansa. Aceasta a creat deja noi conturi pentru cativa giganti americani, conturi rezervate pentru o noua drahma in Grecia sau orice moneda ar succeda euro in alte tari.

Pietele bursiere din intreaga lume s-au mobilizat in aceasta vara pe fondul sperantelor ca liderii europeni vor rezolva problemele datoriilor din regiune, insa ritmul pregatirilor facute in aceasta vara de marile companii pentru o potentiala iesire a Greciei sugereaza ca investitorii pot fi nejustificat de optimisti.

Multi directori executivi sunt foarte sceptici ca Grecia va reusi sa respectele politicile de austeritate foarte dure cerute de Europa in schimbul asistentei financiare.

O abandonare a monedei euro din partea Greciei este de asteptat sa creeze turbulente pe pietele globale, care au experimentat periodic astfel de fluctuatii de cand problemele de datorie au inceput sa afecteze Europa, in urma cu doi ani si jumatate.

De asemenea, acest lucru va creste presiunea asupra Italiei si Spaniei, puteri economice mult mai mari care se confrunta cu problemele propriilor datorii publice.

"Este sigur sa spunem ca foarte multe companii se pregatesc", a spus Paul Dennis, un manager al Corporate Executive Board, o firma privata de consultanta.

Intr-un sondaj realizat in aceasta vara, firma a aratat ca 80% dintre clientii chestionati se asteapta ca Grecia sa paraseasca zona euro si ca o cincime din acestia se asteapta ca si mai multe tari sa o urmeze.

"In urma cu 15 luni, cand am inceput sa privim la acest lucru, am spus ca acest lucru este de negandit", a declarat Heiner Leisten, partener al Boston Consulting Group, in Koln, Germania, care conduce divizia de asigurari la nivel global a grupului.

"Nu este imposibil sau de negandit in prezent", a precizat el.

Firma lui Leisten, precum si PricewaterhouseCoopers, a luat deja in considerare momentul in care poate avea loc o iesire a Greciei, de exemplu, stirea poate veni intr-o vineri noapte, cand pietele globale sunt inchise.

O vacanta a bancilor poate urma rapid, pietele bursiere si cea mai mare parte a institutiilor locale fiind inchise, desi noile reglementari de control al capitalurilor ingreuneaza mobilitatea banilor in si afara din tara.

"Am avut discutii cu mai multe zeci de companii si lucram pentru mai multe dintre acestea", a spus Peter Frank, care consiliaza trezoreriile corporate ca director la Pricewaterhouse. Aproape toate au venit in ultimele 90 de zile".

El a adaugat: "Companiile cer unele chestiuni foarte specifice, de exemplu 'Daca un comunicat publicat vineri noaptea spune ca Grecia a iesit din zona euro, ce ar trebui sa facem?' In unele cazuri, companiile au planuri de urgenta, cum ar fi trimiterea unui tren la Atena cu 50.000 de euro pentru a-si plati angajatii".

Valul recent de pregatiri realizate de companiile americane pentru o iesire a Greciei din zona euro arata o schimbare de stare de spirit fata de trecut, a declarat Carole Bernd, sef al serviciilor de tranzactionare globala in Europa, Orientul Mijlociu si Africa pentru Bank of America Merrill Lynch.

"Cand am inceput sa oferim sfaturi, ei veneau pentru sandwichuri gratis si prajituri de ciocolata", a spus ea. "Acum, acest lucru s-a schimbat si planurile de urgenta sunt concentrate pe trei scenarii - o iesire a unei singure tari, o iesire a mai multor tari si o dezmembrare a intregii zone."

In Europa, grupul care detine Iberia Airlines si British Airlines a recunoscut ca pregateste planuri in eventualitatea unei abandonari a monedei euro din partea Spaniei.