Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a lasat luni sa se inteleaga ca institutia monetara va rascumpara datorii suverane pe termen mediu de pe piete dar a negat ca in acest fel se va crea moneda, au afirmat deputati europeni, la Bruxelles, citati de AFP.

Draghi s-a exprimat luni dupa amiaza, intr-o discutie cu usile inchise, la Parlamentul European din Bruxelles, cu trei zile inaintea unei reuniuni foarte asteptate a consiliului guvernatorilor BCE, unde ar urma sa precizeze contururile unui nou program de achizitie de datorii suverane pentru a sustine tari precum Spania si Italia, aflate sub presiunea pietelor.

In acest context, Draghi, in fata eurodeputatilor, a "justificat rolul proactiv al BCE in timp de criza", apreciind ca este "responsabilitatea sa sa intervina pe piata datoriilor", a spus un parlamentar, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

"El a indicat ca, in opinia sa, rascumpararea de datorii pe termen mediu (mai putin de trei ani) pe piata secundara nu inseamna creare de moneda", a adaugat la randul sau eurodeputatul Jean-Paul Gauzes (Partidul Popular European, Franta).

"Un parlamentar german si-a exprimat uimirea", a precizat Gauzes, dar presedintele BCE a replicat ca el nu este jurist.

Draghi a tinut sa ofere asigurari in privinta proiectului sau de uniune bancara care urmeaza sa ofere un rol central de supervizare institutului monetar cu sediul in Frankfurt.

El a precizat ca va exista o separare reala intre activitatile de supervizare bancara si cele ale BCE.