Germania trebuie fie sa-si joace deplin rolul de lider al zonei euro, facand totul pentru a ajuta tarile aflate in dificultate, fie sa renunte la moneda unica europeana, spune miliardarul american George Soros luni, pentru cotidianul Financial Times, preluat de AFP.

"Conduci sau pleci: e o decizie legitima pe care trebuie sa o ia Germania", spune investitorul, in interviul acordat cotidianului economic.

"Fie iti legi destinul de restul Europei, iti asumi riscul de a te ineca sau inota impreuna, fie parasesti zona euro, deoarece, plecand, problemele zonei euro se vor rezolva", a adaugat George Soros, care a facut declaratii identice in mai multe ziare in cursul week-end-ului.

Miliardarul in varsta de 82 de ani s-a aratat adeseori foarte critic fata de "atitudinea germana" si atasamentul sau pentru politici de austeritate.

Daca noul program al Bancii Centrale Europene (BCE) de rascumparare de datorii ale statelor aflate in dificultate a primit sprijinul cancelarului german Angela Merkel, aceste masuri extraordinare au facut obiectul unor rezerve deschise in Germania si unui dezacord afisat de banca centrala germana, Bundesbank.