Fondul Monetar International (FMI) va reduce previziunile de crestere economica mondiala, care urmeaza sa fie dezvaluite oficial in data de 9 octombrie la Tokyo, a lasat sa se inteleaga directorul general al Fondului, Christine Lagarde.

"Continuam sa mizam pe o relansare graduala dar cresterea mondiala ar urma sa fie mai slaba inclusiv in raport cu ce anticipam noi in iulie", cu ocazia publicarii precedentelor proiectii ale Fondului, a precizat Lagarde, intr-un discurs al carui text a fost distributi in avans presei.

Institutia de la Washington mizeaza in prezent pe o crestere de 3,5% in 2012 si de 3,9% in 2013.

Joi, un oficial al FMI anuntase deja ca FMI va reduce cu "cateva zecimi de puncte" procentuale previziunile sale.

Acum, Lagarde noteaza ca economia mondiala ramane "incarcata de incertitudinile" din Europa si din Statele Unite si seamana cu un "puzzle" ale carui piese trebuie reunite.

"Anumite piese se afla la locul lor si stim cu ce trebuie sa semene imaginea finala. Dar, pentru a finaliza imaginea, trebuie sa adunam toate piesele", a spus Lagarde.

Directorul FMI a subliniat ca "multe dintre deciziile bune au fost luate", citand in special recentele operatiuni de relaxare monetara anuntate de bancile centrale din Statele Unite si Japonia, alaturi de noul program de de rascumparare de obligatiuni al Bancii Centrale Europene.

Dar ea si-a anuntat ingrijorarile in fata "cicatricilor durabile" lasate de somaj, in special in Grecia si Spania, si de datoriile mari ale unor state europene.

"Comunitatea internationala trebuie sa recunoasca eforturile facute de aceste tari si sa le ofere sustinerea de care au nevoie, inclusiv financiara", a adaugat patronul Fondului.