America Latina ar urma sa cunoasca o incetinire a cresterii la 3,2% in 2012, fata de estimarea precedenta de 3,7%, din iunie, din cauza reducerii activitatii mondiale care a penalizat comertul exterior al regiunii, a anuntat marti CEPAL, citata de AFP.

"Incetinirea inregistrata de economii in 2011 s-a prelungit in primul semestru din 2012, ceea ce a condus la reducerea previziunii pentru intregul an la 3,2%, fata de 3,7% anuntat in iunie", a precizat Comisia Economica pentru America Latina si Caraibe (CEPAL), intr-un comunicat.

Slabiciunea economiei mondiale a provocat "o contractare a cererii externe precum si o tendinta de reducere a pretului majoritatii principalelor bunuri de export" de pa continent, unul dintre motoarele cresterii regionale, potrivit acestui organism subordonat ONU si care isi are sediul la Santiago.

CEPAL se asteapta insa la o relansare a activitatii in 2013, cu o crestere anuala estimata la 4%.

Panama (+9,4%), Peru (+5,9%), Chile, Bolivia, Costa Rica, Nicaragua si Venezuela (+5%) ar urma sa figureze printre campionii cresterii in 2012, mult in fata gigantului brazilian (1,6%), potrivit sursei citate.